Toename bedekte teelt in woestijngebieden

Biologische groenteteelt Egypte neemt sterke vlucht

Egypte zet in op bedekte teelt in woestijngebieden. Dit biedt kansen voor leveranciers van uitgangsmateriaal. Belangrijke Nederlandse spelers hebben al een sterke positie in Egypte. De aanvraag om te mogen toetreden tot UPOV is voor Egypte een belangrijke stap om te beschikken over hoogwaardige uitgangsmaterialen.

Met een sterk groeiende bevolking blijft voedselzekerheid bovenaan de Egyptische landbouwagenda. Egypte geeft prioriteit aan de ontwikkeling van teeltgronden in de woestijn. Bedekte teelt wordt hier een substantiële activiteit. Naast productieverhoging zal Egypte ook prioriteit moeten geven aan post-harvest processen. Tegen de achtergrond van circa 50 procent bewaringsverliezen, is dat essentieel voor het succes van bedekte teelten en landreclamatie in de woestijn.

Goede uitgangsmaterialen onontbeerlijk

Voor verhoging van de productie zijn goede uitgangsmaterialen onontbeerlijk. In Egypte is men bekend met de goede Nederlandse reputatie. Zo is Egypte van oudsher een grote afnemer van Nederlandse pootaardappelen. De aardappelsector is succesvol en ook een belangrijk exporteur van consumptieaardappelen naar de Nederlandse markt. Een grote aanjager is Farm Frites die vanuit de hub Egypte de hele regio bedient met diepvries-aardappelproducten. Het succes van Farm Frites is natuurlijk ook te danken aan de aardappelveredelaars als HZPC en Agrico.

Biologische landbouw in opmars

In het laatste decennium neemt de biologische groenteteelt een sterke vlucht. De laatste vijf jaar is ook de groentenproductie en slateelt op hydroponics (hydrocultuur) enorm uitgebreid. De successen die hier behaald worden, zijn voor een belangrijk deel te danken aan de uitgangsmaterialen van de zaadproducenten Rijk Zwaan en Enza. Rijk Zwaan is marktleider voor slazaden. Het bedrijf groeit met 10 procent per jaar en ontwikkelt Egypte als regionale hub voor ontwikkeling en export van veredelde zaden.

Nederland gidsland

Nederland, gidsland voor Egypte op het gebied van teeltontwikkeling, is nauw betrokken bij de haalbaarheidsstudie Landreclamatie en bedekte teelt. Tegen deze achtergrond liggen er grote mogelijkheden voor export van uitgangsmaterialen en agrarische technologie. Grote spelers als Rijk Zwaan, Enza, HZPC en Agrico hebben al een sterke positie. De kassenbouwers tonen grote belangstelling.

Snelle bevolkingsgroei

Voedselzekerheid is de absolute topprioriteit van de Egyptische regering. Met een bevolking van 100 miljoen en een groeipercentage van 2,5 neemt de bevolking de komende 20 jaar met 50 miljoen toe. Het is een grote opgave om de voedselzekerheid minimaal op het huidige niveau te handhaven. De traditionele landbouwsector moet daarom moderniseren. Door het grote arbeidsoverschot en gebrek aan alternatieve werkgelegenheid buiten de teelt wordt het moderniseringsproces echter geremd.

Vreemde valuta genereren

Voedselzekerheid kan vanuit tal van invalshoeken worden benaderd. Primair is het een zaak van een duurzaam productieniveau en een algemene economische ontwikkeling waarbij voldoende vreemde valuta wordt gegenereerd om het voedseltekort op de wereldmarkt in te kunnen kopen. Volledige zelfvoorziening is daarom niet noodzakelijk, maar men zal deze sector in balans moeten houden met andere economische sectoren. Zo is Egypte bijna de grootste citrusproducent ter wereld en een van grootste tomatenproducenten. 

Voedselimport steeds duurder

Door de beperkte beschikbaarheid van buitenlandse valuta en de sterke devaluatie van het Egyptische pond is de voedselzekerheid uit balans geraakt. Voedselimporten zijn aanzienlijk duurder geworden, terwijl de andere sectoren nog niet voldoende kunnen reageren op verbeterde exportmogelijkheden. Mede door de sterke bevolkingsgroei en de verwachte verminderde beschikbaarheid van water voor irrigatie, zet de regering in op ontwikkeling van bedekte teelt en ontwikkeling van nieuwe productiegebieden in de woestijn.

Toetreding tot UPOV

Ondanks dat bovengenoemde voorbeelden illustreren wat het belang van goed uitgangsmateriaal is en wat de bijdrage is van Nederlandse bedrijven, kan de markt voor hoogwaardige plantaardige uitgangsmaterialen nog niet ten volle worden benut. Egypte is nog geen lid van UPOV en dat is een belemmering voor leveranciers geweest om gepatenteerde variëteiten in Egypte op de markt te brengen. Daar komt echter spoedig verandering is, want Egypte heeft recent een aanvraag ingediend om te mogen toetreden tot UPOV. Hiermee zet Egypte een belangrijke stap in de ontwikkeling van voedselzekerheid. Toetreding tot UPOV betekent dat het land toegang krijgt tot nieuwe variëteiten.

Hele productieproces verbeteren

Egypte zet in op de ontwikkeling van de bedekte teelt. Als de investeringen zich beperken tot de bouw van hoogtechnologische kassen alleen, dan zal de gewenste productieverhoging in onvoldoende mate worden behaald. Het is noodzaak om het gehele productieproces op een hoger niveau te tillen, dus met input van verbeterde uitgangsmaterialen, toepassing van biologische bestrijding en hoogwaardig gewasmanagement. Elk van deze factoren kan de zwakste schakel zijn en daarmee de productie negatief beïnvloeden.

Biologische gewasbeschermingsmiddelen

Een van de grotere uitdagingen is de overgang naar biologische gewasbeschermingsmiddelen. Er is in Egypte een beperkt aanbod van biological control agents (BCA), en voor de hoogtechnologische bedekte teelt is het noodzakelijk dat bepaalde BCA's geïmporteerd worden. Deze import is bij wet nog niet toegestaan. Koppert, een van de wereldmarktleiders in biologische gewasbeschermingsmiddelen, is in Egypte aanwezig, maar kan een groot aantal van de noodzakelijke BCA's nog niet op de markt brengen. Het teeltkantoor Caïro is intensief bezig dit op de agenda van het parlement te krijgen en onderhoudt goede contacten met de sector die er van overtuigd is dat biologische bestrijding noodzakelijk is om toegang tot de belangrijkste exportmarkten te houden.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.