Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winnaar 'Alternatieve Nobelprijs' 2003

Dr. Ibrahim Abouleish overleden

Op donderdag 15 juni 2017 overleed op tachtigjarige leeftijd prof. dr. Ibrahim Abouleish, oprichter van het op duurzame ontwikkeling gerichte SEKEM-initiatief in Egypte. Na een carrière als farmacoloog in Oostenrijk, besloot de geboren Egyptenaar 40 jaar geleden terug te keren naar zijn vaderland om iets te doen aan de sociale en economische achteruitgang van zijn vaderland. In de woestijn kocht hij een stuk land, waar hij tegen alle logica in begon met het ontwikkelen van een landbouwproject dat de woestijn vruchtbaar moest maken en werkgelegenheid en opleidingskansen moest scheppen voor het grote leger werkloze en (semi-)analfabete Egyptenaren in de omgeving van Belbeis, 60 km noordoostelijk van Cairo.



Vandaag de dag biedt het project werk aan ruim 1.500 mensen en profiteren ruim 20.000 mensen van voorzieningen als het medisch centrum, de SEKEM-school en -vakopleiding en de inzet van sociaal werkers in de dorpen rond de SEKEM-boerderij. Maar daar bleef het niet bij. Sinds 2008 zijn drie grote landbouwlocaties van in totaal 3.000 hectare in ontwikkeling in de Sinaï-woestijn, bij Bahareya in de westelijke woestijn en bij Minya in het zuiden. In 2012 opende Abouleish in Cairo de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling. In 2003 ontving hij de Right Livelyhood Award, beter bekend als de Alternatieve Nobelprijs, en trad hij toe tot de Wereldtoekomstraad. Tal van universiteiten verleenden hem eredoctoraten, waaronder de Technische Universiteit Graz waar Abouleish in 1965 zijn diploma behaalde. In Nederland kreeg SEKEM bekendheid door de Tegenlichtdocumentaire Groen Goud 2, die de VPRO in oktober 2014 uitzond.

Presentatie autografie Ibrahim Abouleish in Pakhuis De Zwijger

Op vrijdagavond 29 september presenteert Helmy Abouleish, zoon van Ibrahim Abouleish en huidige CEO van de SEKEM Holding, in Pakhuis De Zwijger een herziene en sterk uitgebreide uitgave van het boek 'SEKEM – Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot leven', waarin Ibrahim Abouleish zijn levensverhaal beschrijft (zie bijlage). Bij die gelegenheid gaat Helmy in gesprek met ecoloog en directeur van Commonland Willem Ferwerda over het herstellen van geërodeerde landbouwgrond en de holistische aanpak die SEKEM daarbij met succes hanteert. Op donderdagavond 28 september geeft Helmy Abouleish een lezing in het cultureel centrum Op Hodenpijl in Schipluiden, waarbij de vraag centraal staat hoe de 'groene woestijn' van het Westlandse grasland en kassenlandschap nieuw leven kan worden ingeblazen.

SEKEM – Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei

Eind september 2017 verschijnt het boek SEKEM – Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei. Hierin beschrijft Dr. Ibrahim Abouleish zijn levensverhaal, hoe hij ertoe kwam SEKEM te starten en hoe het initiatief uitgroeide tot een inspirerende plek met biodynamische landbouw, scholen, een medisch centrum, verwerkende bedrijven en tal van vernieuwende initiatieven (van meidendagen om meisjes voor technische opleidingen te interesseren tot zonne-energieprojecten om dadelpalmen te bevloeien). In 2012 opende Abouleish de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling.

De Vriendenkring SEKEM, die de Nederlandse uitgave verzorgt, heeft voor de boekpresentatie Helmy Abouleish (CEO van SEKEM en zoon van Ibrahim) uitgenodigd.

Voorlopig programma:
  • Donderdagavond 28 sept: Helmy Abouleish en Volkert Engelsman (CEO van Eosta) spreken bij Op Hodenpijl in Schipluiden. Thema is: hoe kan de 'groene woestijn' van het Westlandse grasland en kassenlandschap nieuw leven worden ingeblazen?
  • Vrijdagavond 29 sept: bij Pakhuis de Zwijger vindt een 'Tegenlicht Groen Goud 2 Meet Up' plaats met, naast Helmy Abouleish, onder andere Willem Ferwerda, die vanuit het bedrijf Common Land werkt aan grootschalig landschapsherstel.
  • Zaterdagochtend 30 september spreekt Helmy Abouleish in Gent (locatie nog onbekend)

Van 10-17 november wordt voor belangstellenden een reis naar SEKEM georganiseerd.

Aanmelden kan via [email protected]
Publicatiedatum: