Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Haalbaar als iedereen een beetje gaat bewegen"

Onderhandelingen over EU-verordening gaan toch verder

Tholen - De Europese landbouwministers gaan toch verder onderhandelen over de nieuwe EU-verordening voor biologische landbouw. Dit besluit is gisteren (12 juni) genomen. Eerder deze maand leek het langdurige overleg definitief vastgelopen te zijn. "Het afgelopen weekend heeft intensief overleg plaatsgevonden. Vooral de Europese Commissie heeft wat voorstellen gedaan. Op basis daarvan hebben de lidstaten besloten om opnieuw te gaan onderhandelen. Dit om mogelijk toch onder voorzitterschap van Malta tot een akkoord te kunnen komen", vertelt Kees van Zelderen, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep Biologische Landbouw. Het voorzitterschap van Malta loopt nog tot eind juni, daarna gaat men door onder het Estlands voorzitterschap.

Kees geeft aan dat het haalbaar is om nog deze maand tot een akkoord te komen. "Als iedereen een beetje gaat bewegen, is het haalbaar. Het Parlement en de Commissie lieten de laatste tijd iets meer zien waarin wat hen betreft nog bewegingsruimte zit. Daarmee is het voor de ministers makkelijker geworden om er anders naar te gaan kijken. Ik denk dat Malta nu moet proberen om met de toegeeflijkheid van het Parlement en de Commissie te kijken of ze toch een mandaat van de lidstaten kunnen krijgen om te bewegen."

Kees is ook optimistisch omdat hij hoopt dat EU-commissaris Phil Hogan de onderhandelingen nu echt wil gaan afronden. "Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Häusling die vanuit het Europees Parlement onderhandelt. Het komt in ieder geval steeds dichterbij een voorstel waarmee wij ook blij kunnen zijn. We kunnen ook best blij zijn met een akkoord, mits een aantal zaken ook echt tot stand komen. Als dat niet zo is, zitten we straks met een akkoord waar we niet blij mee zijn en dat onder politieke druk tot stand is gekomen."

Vanuit Nederlandse optiek komen volgens Kees de voorstellen die nu bij de raad liggen grotendeels overeen met wat Nederland zou willen. "Daarmee heb je dan een soort basisregel wat grondgebondenheid in zou moeten houden. Dit is voor Nederland van groot belang. Als de Scandinavische landen dat niet hoeven, met aanvullende restricties. Dan heb je in ieder geval duidelijkheid daarover."

Kees ziet het overigens ook nog gebeuren dat uiteindelijk het deel waarover men het wel eens is (zo'n 90%) in het oude akkoord verwerkt zal worden.

In een officieel persbericht vanuit Copa-Cogeca zegt Kees onder meer: "We kunnen alleen een succesvolle overeenkomst bereiken, als een aantal belangrijke elementen worden aangeomen. In het bijzonder moet er geen geharmoniseerde Europese grenswaarde voor contaminatie worden vastegesteld, omdat er eerst duidelijke gegeven moeten zijn over de niveaus en volumes van de onbedoelde verontreiniging van zaden en daarmee verband houdende kosten, evenals andere voorwaarden. De lidstaten moeten ook starten met het harmoniseren van de werkzaamheden van hun controleorganen, zonder overmatige bureaucratie."

Klik hier voor het volledige persbericht.