Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willen naar 100 leden in 2020"

Fotoreportage BioNederland-vergadering op Zonnehoeve

Tholen - De algemene ledenvergadering van BioNederland vond dit keer plaats op BD-boerderij Zonnehoeve. Zo'n 70 producenten en handelaren woonden gisteren (12 juni) de vergadering in Zeewolde bij. Na de naamsverandering (voorheen VBP - Vereniging Biologische Producenten) vorig jaar zijn er 15 leden bij gekomen. "We hebben nu 85 leden. Het doel is om in 2020 op 100 leden te zitten. Dan vieren we ons 25-jarig bestaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit gaan halen", vertelde voorzitter Jan Groen.

Biojournaal maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de foto's te bekijken.



In het besloten deel (alleen voor leden) werden onder meer de financiën besproken en hield Bionext-directeur een presentatie over de OPTA, de Organic Processing and Trade Association die vorige week opgericht is. Ook kreeg de nieuwe verenigingsmanager Chantal Baars de kans om zich voor te stellen (dit gebeurde nogmaals tijdens het openbare deel van de ALV).


Een deel van de aanwezigen: Foekje van Dijk (Berrico Foodcompany) met Edwin Crombags (Weerribben Zuivel) - Sascha de Lint en Addy Rouwenhorst (GreenAge) - Kees van Zelderen (Biohuis) met Henk Gerbers (Bio+) - Jan Groen (Green Organics en voorzitter BioNederland), Allard Bakker (De Groene Weg) en Bavo van den Idsert (Green Organics).

Het openbare deel had als thema 'Gezonde Groei'. Jan Groen keek allereerst terug op zijn eerste jaar als voorzitter. "Ik ben de uitdaging graag aangegaan en ben enorm trots dat de nieuwe naam van de vereniging inmiddels al echt gevestigd is en dat we mee kunnen spreken op allerlei vlakken." Jan werd tijdens het besloten deel herkozen als voorzitter. "Ik mag verder en dat ga ik met veel plezier doen." De voorzitter liet vervolgens zien dat de bestuursleden in allerlei organisaties binnen de bio-branche actief zijn (o.a. Bionext, Skal, Bio Academy, Stichting EKO-keurmerk, IFOAM EU en OPTA). Ook buiten de branche is volgens hem veel overleg, met onder meer het ministerie van Economische Zaken, Louis Bolk Instituut en WUR.

Ben van Ommen, Principal Scientist TNO, vertelde vervolgens in zijn presentatie dat gezonde voeding meer doet dan je denkt. Hij is van mening dat de kracht van voeding op allerlei manieren onderschat wordt. Een winpunt voor biologisch is dat bio-voeding doorgaans een hogere dichtheid voedingsstoffen bevat. "Het is zaak om een optimaal dieet op te stellen voor maximale fysiologische veerkracht. Dit soort stoffen zitten in maximale gradaties in jullie bio-producten", aldus Ben.
 
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Ben van Ommen.

Daarna vertelde Pieter Dirven van de Smaakspecialist over de gekozen strategie. De Smaakspecialist is sinds één jaar lid van BioNederland. Pieter: "Ik wil dat mijn bedrijf een serieuze bijdrage levert aan de levensmiddelenbranche. Dit doen we door te luisteren naar wat mensen willen en beschikbaar te stellen wat de consument vraagt. Onze producten liggen inmiddels zo ongeveer in elke supermarkt in Nederland." Hierbij wees hij ook op het feit dat volgens hem de bijdrage van Albert Heijn aan de groei van de bio-branche best substantieel is geweest. "Samen moeten we proberen om de markt verder te vergroten."
 

Pieter Dirven.

Jan Groen sloot vervolgens de vergadering af: "Bedankt voor dit gepassioneerde verhaal, Pieter. Ik hoop dat we in de toekomst met z'n allen meer in uitdagingen en kansen kunnen gaan denken. We hebben elkaar hard nodig om verdere stappen te kunnen zetten. Bedankt voor jullie aanwezigheid en ik hoop dat we inspiratie en passie blijven delen."


Dineren in de stal.

Na de borrel genoten de aanwezigen van een buffet met een Indonesisch tintje.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.bionederland.nl