Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Domingo Navarro, Mirafresh Organic

Biosector Murcia groeit

Naast een breed scala aan conventionele producten produceert de Spaanse regio Murcia ook gecertificeerde bio-AGF. Het familiebedrijf Mirafresh Organic, dat onderdeel uitmaakt van de coöperatie Hortamira wil de consument biologische producten leveren. "We telen al 15 jaar biologische gewassen op ons vijf hectare grote bedrijf," vertelt José Domingo Navarro, lid van het Mirafresh Organic team.



60% van het volume dat Hortamira voor zijn partners vermarkt, bestaat uit biologische producten. "De teelt van dit soort gewassen is sterk uitgebreid in deze regio. Ik denk zelfs dat we één van de grootste productiegebieden in Europa zijn," voegt Navarro er aan toe. "Dit is echter niet vanzelf gegaan. Een aantal partners is begonnen met het inwinnen van informatie en hebben hun productie geleidelijk aangepast. De eerste jaren waren moeilijk vanwege de hoge kosten. Zo moesten we bijvoorbeeld insecten kopen voor gewasbescherming, hierdoor maakten we aan het einde van de maand geen winst," legt Navarro uit. "Ons harde werken werd echter beloond. We maken nu niet alleen winst bij Mirafresh en Hortamira maar we hebben ons nog verder gespecialiseerd in biodynamische gewassen waar steeds meer vraag naar is in Midden-Europa, onze grootste markt," legt Navarro uit.



Momenteel wordt 90% van de biologische productie van de coöperatie geëxporteerd naar landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en Italië. Op de vraag waarom zo'n groot gedeelte van de productie in het buitenland afgezet wordt, antwoordt Navarro dat het consumentenbewustzijn op de Spaanse markt nog niet zo sterk ontwikkeld is. "Men denkt nog steeds dat alles wat van het land komt gezond is, zonder er bij stil te staan dat deze groenten en fruit mogelijk schadelijke residuen bevatten. Daar komt nog bij dat bio-AGF doorgaans zo'n 30% duurder is dan conventionele. Zodra de volumes bio-AGF groeien, zullen de prijzen dalen. Ik verwacht dan ook dat er over twee jaar grotere volumes op de binnenlandse markt afgezet zullen worden," aldus Navarro. 


Voor meer informatie:
José Domingo Navarro
Mirafresh Organic
Tel.: +34 699682372
Publicatiedatum: