Kijken in pesticidevrije tuinen op 3 en 4 juni

Ruim 70 Velt-leden openen tuinen voor publiek

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de tuin op ecologische wijze te onderhouden. Zij maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wel gebruiken ze compost, slimme plant combinaties, nuttige helpers als egels en padden en werken ze met de natuur mee in plaats van er tegen in. Om te zien hoe zij dat aanpakken stellen ruim 70-Velt leden, verdeeld over heel Nederland, hun tuinen open voor het publiek. In Vlaanderen zullen ruim 130 tuinen open zijn. Vind de open tuinen in jouw buurt via www.ecotuindagen.nu.

Inspiratie

Bij Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) zijn ze nooit voorstander geweest van pesticiden. "Er zijn voldoende alternatieven voorhanden", vertelt Barbara Creemers van Velt. Zij leidt er sinds vorig jaar de campagne 2020 pesticidevrij, die tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken wil. "We voelen het momentum bij heel wat mensen: ze zien in dat allerlei chemische middeltjes in de tuin niet gezond kunnen zijn. Daarom wil Velt tonen wat je met (on)kruiden allemaal kunt doen: van alternatieven voor bestrijding tot heerlijke gerechten uit de keuken", legt Barbara uit.

Geheimen

Velt riep haar leden op om hun geheimen te delen tijdens de ecotuindagen van 3 en 4 juni. "In meer dan 200 tuinen, waarvan ruim 70 in Nederland, vertellen onze vrijwilligers enthousiast over zonne- en schaduwborders, eetbare (sier)tuinen, insectenhotels, voedselbos(jes), bloemenweides en blubbertonnen. In de moestuinen leer je waarom spitten geen goed idee is, wat vruchtwisseling inhoudt, waarom compost ook wel het zwarte goud genoemd wordt en welke middeltjes je zelf in je tuin kan maken om je planten te voeden. Maar net zo goed dompel je je onder in de intieme sfeer van een klein stadstuintje waar door de juiste plant op de juiste plaats te zetten, ecologische paradijsjes worden gecreëerd. Of speel je een (on)kruidenspel, proef je van (on)kruidige hapjes en ga je op zoek naar tips voor jouw tuin."

Grootste ecologische tuin van Europa

"Op die manier willen we iedereen overtuigen van de alternatieven van pesticiden. De campagne 2020pesticidevrij gaat breder dan de ecotuindagen alleen. Op de campagnewebsite www.2020pesticidevrij.nu vind je naast massa's tips ook een teller die de giftvrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland optelt. Iedereen die tuiniert zonder pesticiden kan daar de eigen tuin registreren en zo meebouwen aan de grootste ecologische tuin van Europa."

Voor meer informatie: www.ecotuindagen.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven