Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal-certificaat voor eigen Nederlandse honing blijft doel

"Wouter Vuijk: "Natuurvoedingswinkels gaan profiteren van bemoeienis supermarkten"

Tholen – Skal-certificering voor de eigen Nederlandse honing van de Traay. Dat is nog altijd het doel van Wouter Vuijk, oprichter van de Traay. De in Lelystad gevestigde imkerij viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Bio-certificering van Nederlandse honing is sinds twee jaar mogelijk. Wouter is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de richtlijnen, toch heeft de Traay nog altijd geen Nederlandse Skal-gecertificeerde honing in het assortiment. "Dit blijft allemaal heel lastig. Zo ben ik van mening dat het voor een (beginnend) imker erg moeilijk is. Zij hebben weinig bewegingsruimte om te kunnen ontdekken wat wel en niet kan om aan de richtlijnen te voldoen. Deze strenge regelgeving stimuleert nieuwe imkers niet om voor een bio-certificaat te gaan."


Wouter Vuijk met Carine Heidendal en Aart Jansen op de BIOFACH in februari 2017. Met de poster in de stand (rechts) werd ook op deze beurs aandacht geschonken aan het jubileum.

De Traay heeft tot op heden zelf dus ook nog geen Nederlandse honing met Skal-certificaat op de markt gebracht. Wouter: "Dit zegt genoeg. Mijn honing is al 25 jaar helemaal biologisch, maar door de strenge regelgeving is het tot op heden niet gelukt om deze honing gecertificeerd te krijgen. In Frankrijk en Duitsland is dit een stuk eenvoudiger. Skal wil dat je de omgeving helemaal in kaart brengt. Je moet vervolgens bewijzen van welke planten het stuifmeel komt. Ik zou zeggen: doe dit via pollenanalyse, dat is veel minder ingewikkeld. Het is wel de bedoeling dat we uiteindelijk voor onze eigen Nederlandse honing een Skal-certificaat gaan aanvragen. Dat is zeker mijn doel. Al zou dit vooral zijn voor de buitenwereld, want ik weet dat mijn honing biologisch is."

Een breder publiek koopt biologisch

Wouter volgt ook de ontwikkelingen op de natuurvoedingsmarkt op de voet. Hij gaat in dit artikel wat dieper in op de huidige ontwikkelingen op de natuurvoedingsmarkt. Hoe kijkt hij aan tegen het feit dat de supermarkten zich steeds meer mengen in de bio-sector? "Sinds de supermarkt zich er in mengt, is het een breder publiek bio-producten gaat kopen. Positief hieraan is dat biologisch meer aandacht krijgt."



Hij ziet de bredere verkrijgbaarheid van biologische producten niet per se negatief: "De verschuiving is niet alleen merkbaar richting de supermarkten, ook de grootwinkelbedrijven mengen zich in de sector. Het is gunstig dat bio-producten breed verkrijgbaar zijn voor de hele beweging rond biologisch voedsel en het imago ervan. Voor veel meer mensen wordt bio echt serieuzer nu. Dat heb je gewoon nodig. Ik denk dat de natuurvoedingswinkels daar uiteindelijk ook van gaan profiteren, als ze blijven inspelen op de ontwikkelingen in de markt en zicht onderscheidend blijven of gaan profileren. Het natuurvoedingskanaal heeft namelijk prachtige producten met een authentiek verhaal."

Voor meer informatie:

Wouter Vuijk
De Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
0320 282928
w.vuijk@detraay.com
www.detraay.com