"Nieuwe uitdaging en commercieel interessant"

Akkerbouwbedrijf Mts. Westra over op Demeter

Vader Aalt en zoon Sijbrand Westra gaan bio-dynamisch telen. Het akkerbouwbedrijf aan de Oudebosweg in Dronten is al 17 jaar biologisch gecertificeerd en zoals Sijbrand het zelf verwoord: "We waren toe aan vernieuwing. De tijd was rijp voor een volgende stap. En daarbij zag ik uitdaging in het kiezen voor verbreding en verdieping."


Aalt en Sijbrand.

Waar te beginnen?

Het eerste zaadje voor de plannen werd gelegd op de Bio-beurs in Zwolle, waar Sijbrand al enkele jaren inspiratie vond op het Demeterplein. Toen er afgelopen jaar een workshop Doorschakelen naar Demeter verzorgd werd, besloot hij deel te nemen. Gewoon om eens te kijken of het een mogelijkheid was en vooral om erachter te komen; waar zouden moeten we beginnen? De workshop bleek een succes en afgelopen jaar heeft Sijbrand een verdiepingscursus gevolgd. Hij wilde weten: 'kan ik hier wat mee?'Het gaat om het grote geheel

En hij kon er wat mee. Sijbrands enthousiasme is overduidelijk als hij vertelt over de nieuwe wending van het bedrijf: "Wat me echt aanspreekt in Demeter is dat er naar het geheel gekeken wordt. Het gaat niet alleen om het eindproduct, maar om het proces. Het gaat ook over personeel, rooi- en maaigewassen, de relatie met de bodem. Ook mooi is dat we in contact komen met veel nieuwe mensen. Bij de cursus natuurlijk, maar ook door de uitwisseling met collega-Demetertelers. Je wordt, nog meer dan bij bio, uitgedaagd om goed te kijken naar wat je doet en waarom. Er wordt echt een diepere laag aangeboord. We staan dichter bij dan ooit bij ons bedrijf, onze grond en onze producten. Het is prettig om op een vernieuwende manier bezig te kunnen zijn." Het lastige punt zit hem voor Sijbrand nog in het gebruik van preparaten. Het gevoel daarbij moet nog groeien en een cursus om zich daarin te verdiepen is dan ook het volgende punt op de agenda.


Sjalotten net boven de grond.

De afzet

Bij Nautilus Organic is een stijgende lijn te zien in de vraag naar Demeterproducten. De afzetverwachting is goed, en een groot deel ligt al onder (Demeter) contract. Sijbrand: "We bieden toch een plusje met onze Demetercertificering. Mooi, want het is ook belangrijk dat het commercieel interessant is, maar voor ons is toch vooral de nieuwe uitdaging en de vernieuwende manier van werken van belang."

De stap was kleiner dan gedacht

Sijbrand vertelt dat de overstap van biologisch naar Demeter uiteindelijk kleiner bleek dan gedacht. Het verschil in bemestingsniveau bleek voor het bedrijf nog maar klein te zijn en voor diverse typische Demeter-onderdelen hadden Sijbrand en Aalt al veel aandacht. Het bodemleven, het stikstofgebruik en de natuurlijke kringloop bijvoorbeeld.Wel is er iets meer rust in het bouwplan aangebracht. In de praktijk betekent dat wat minder spinazie (want: veel stikstof nodig) en meer rustgewas. Maar de uien, peen en pompoenen blijven gewoon. En: er wordt weer tarwe geteeld op het bedrijf. Dat is het resultaat van een samenwerking met een kippenboer verderop aan de weg die toevallig net tegelijk met Sijbrand aan de Demetercursus deelnam.

De kringloop is rond

Een mooie samenwerking is eruit voortgekomen en waar Sijbrand nu weer tarwe gaat telen, zorgt de kippenboer voor mest en wat extra grond om te telen. En zo is de kringloop mooi rond. Net waar het bij Demeter om draait.

Binnen Nautilus Organic is Mts. Westra op dit moment het tweede bio-dynamische akkerbouwbedrijf. Ook Hans Eijkelenburg is bio-dynamisch akkerbouwer. Andere Demetertelers binnen de coöperatie zijn: Rob van Paassen, Ron van Dijk en Frank de Koning (Glastuinbouw) en Harald Oltheten, Pieter Jans Jansonius, Elze-Lia Visser en Tim Moerman (Fruitteelt).

Voor meer informatie: www.nautilusorganic.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.