Landbouwministerie VS waarschuwt voor frauduleus certificaat biofruit

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft vastgesteld dat een in 2015 uitgegeven certificaat voor biofruit frauduleus is. De twee bedrijven die in het document vermeld staan, zijn echter van iedere verantwoordelijkheid ontheven.De Agricultural Marketing Service (AMS) waarschuwde onlangs voor het biocertificaat dat van toepassing is op citroenen ananas en mango's. Het biocertificaat noemt onterecht Oaxaca, het Mexicaanse bedrijf Renagrotec SPR de RI en Ventura, de in Californië gevestigde Organic Certifiers (OC) als zijnde verantwoordelijk voor het document.

"OC heeft bevestigd dat het certificaat onrechtmatig is. Renagrotec SPR de RI is gecertificeerd door Organic Certifiers en is een onderneming met een goede reputatie. Renagrotec SPR de RI en OC zijn niet verantwoordelijk voor de wijzigingen in het certificaat", laat het AMS weten. Er werd niet vermeld wie er dan wel achter het certificaat zit en OC was vooralsnog niet beschikbaar voor commentaar.

40% van de voeding riskant

De biologische sector groeit hard, dat moge duidelijk zijn. Met de toegenomen afzet neemt ook het risico op fraude en gevaar voor de voedselveiligheid toe. Uit twee andere studies van de USDA blijkt dat 40 procent van alle biologische voeding in de VS positief testen voor verboden gewasbeschermingsmiddelen. Veel van deze producten komen van overzee. Ruwweg 80 procent van alle biologische voeding in de VS wordt geïmporteerd uit landen als China, Turkije, Mexico en Brazilië. "Corruptieschandalen - denk aan omkoping, het gebruik van chemicaliën en foutieve certificaten - zijn geen uitzondering", aldus Wenonah Hauter van F&WW. Import uit Brazilië, China en India behoren tot de landen waar deze praktijken het vaakst worden opgemerkt.

Bron: American Agriculturist / Fresh Fruit Portal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.