Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aspergeoogst De Buitenman weer in volle gang:

"In het begin kruimeltjeswerk, nu komt de markt goed los"

Tholen – Vanwege het koude voorjaarsweer wilden de biologische asperges van boerenbedrijf De Buitenman niet echt opstarten. Nu het kwik de afgelopen week flink is gestegen, zijn de asperges echter in een groeispurt geschoten. "Daardoor kunnen we ook de grotere distributiekanalen in binnen- en buitenland beleveren. In het begin was het kruimeltjeswerk, maar nu komt de markt goed los. Prijzen variëren tussen de 3 en de 6 euro", vertelt Tom Romme. Tot de afzetkanalen behoort onder meer Udea.



De Buitenman schakelde 20 jaar geleden om naar biologisch en had toen zo'n 20 hectare ter beschikking voor de teelt van bio-asperges. In de loop der tijd is dat areaal steeds verder afgebouwd tot de 3 hectare die het nu is. "De aspergeteelt in de begindagen legde de financiële basis voor het bedrijf dat we nu voor ogen hebben. We willen vooral zelfvoorzienend zijn en de nabije omgeving voeden. We zullen niet méér dan we in onze omgeving kwijt kunnen – produceren en daarna pas afzet zoeken – maar juist vraaggericht te werk gaan. Bijkomend voordeel zijn natuurlijk de korte lijnen", vervolgt Tom.



Het bedrijf overweegt om in de toekomst een koeienstal te bouwen die voldoet aan de eisen voor biologische veehouderij. De huidige ruimtes zijn niet meer geschikt en uitbreiding is daarom nodig. Het vlees daarvan zet Tom al af in de herberg en de boerderijwinkel. "Het charmeert mensen om te zien waar hun voeding vandaan komt. Dat geldt voor het vlees, maar ook voor onze asperges."

De teelt loopt tot 24 juni. Daarna moeten de asperges weer aansterken voor het komende oogstjaar. De Buitenman doet op 17 en 18 juni weer mee aan de landelijke open dag van biologische boerderijen.

Voor meer informatie:
info@debuitenman.nl
www.debuitenman.nl
www.facebook.com/buitenman