Jaarverslag Skal: bio-sector gegroeid in 2016

"Het jaar 2016 kenmerkte zich door een forse groei van de biologische sector. De sector groeit zowel in omvang, in omzet als in complexiteit. Na jaren van stabiliteit groeide de biologische landbouwsector met bijna 13%. Het aantal melkveehouders dat in omschakeling is naar biologisch springt er met 136 nieuwe bedrijven uit." Dat schrijft Rob Dortland, voorzitter van stichting Skal Biocontrole in het jaarverslag 2016.

In 2016 heeft Skal 703 toelatingsonderzoeken uitgevoerd bij nieuwe bedrijven. Eind 2016 zijn er 4.417 bedrijven aangesloten, 11% meer dan eind 2015. Skal groeide in 2016 mee met de sector en heeft geïnvesteerd in haar interne organisatie. Zo zijn er meerdere nieuwe inspecteurs aangetrokken. Skal zet zich in om effectiever toezicht te houden en nog efficiënter te certificeren. Het jaarverslag maakt duidelijk zichtbaar dat de groeiende sector gevolgen heeft voor alle facetten van het werk van Skal.

Inspecteren en certificeren: 5.800 inspecties

Van biologische bedrijven wordt verwacht dat ze de regels aantoonbaar naleven. Dat is waar de Skal-inspecteur op toetst, zowel tijdens de aangekondigde als tijdens de onaangekondigde inspecties. De groeiende biologische sector betekende voor Skal hogere inspectieaantallen. In 2016 zijn ruim 5.800 inspecties uitgevoerd, 13% meer dan in 2015. Certificatering is de uiteindelijke beslissing of een onderneming met recht de aanduiding 'biologisch' op de producten mag voeren. Voldoet een onderneming aan de regelgeving dan ontvangt de onderneming het bio-certificaat.
Uit de inspecties van Skal blijkt dat het overgrote deel van de bio-bedrijven in 2016 voldeed aan de wettelijke voorschriften. In circa 1% van de inspecties is een kritieke afwijking geconstateerd, dan is er twijfel over de bio-status van een product. In het ergste geval betekent dit dat een bedrijf, perceel of partij gedecertificeerd wordt en niet meer als biologisch op de markt gebracht mag worden. In 2016 zijn 45 partijen gedecertificeerd. Ook zijn er drie bedrijven gedecertificeerd.

Lees het volledige Jaarverslag 2016 hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.