90% wereldmarkt saffraan in Iran
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus Sativus). Zarpar Food is sinds 2006 actief en gespecialiseerd in de teelt en verkoop van saffraan uit Iran. Zo'n 90 procent van de wereldmarkt voor saffraan bevindt zich in het voormalige Perzische rijk. Het kruid wordt ook in het Middellandse Zeegebied geteeld, maar de kwaliteit daarvan is inferieur, vindt Martien. Hij waarschuwt voor imitatiesaffraan. "Vanwege de prijs is saffraan erg fraudegevoelig. Er zijn praktijken bekend waarin de karakteristieke kleur werd nagebootst met chemische kleurstof. Je reinste oplichterij. Dan betaal je de hoofdprijs voor iets dat niet biologisch is. Vraag daarom altijd om monsters", adviseert Martien. Hij is voorstander van de teeltpraktijken in Iran. "De Iraanse teelt is vele malen beter en schoner. Daar associëren we ons graag mee. We gaan transparant te werk: geïnteresseerden zijn van harte welkom om poolshoogte te komen nemen van onze werkwijze."Teelt is monnikenwerk
De stampers van de saffraankrokus worden ieder jaar rond eind oktober geoogst en bestrijkt zo'n vijf weken. Dat gebeurt volledig handmatig. "De stijlen en de stempels bevatten de smaak en de kleurstof. Zarpar Food gebruikt alleen het Sargol: de bloedrode stempels. De ISO kleurwaarde van 235 van onze klasse 1 saffraan is hoger dan wat de richtlijnen voorschrijven (200)", verduidelijkt de handelaar.Na het oogsten en het sorteren worden de stampers gedroogd in droogkasten of onder de volle zon. Daarmee wordt het vochtgehalte teruggebracht tot hoogstens 12 procent, hoewel Zarpar Food kiest voor 9,5 procent. "We willen zoveel mogelijk kwaliteit meegeven aan het eindproduct. Het droge stofgehalte bepaalt uiteindelijk de kwaliteit." Dan spreken we over aanzienlijke volumes: voor 1 kg saffraan zijn tussen de 150.000 en 200.000 bloemen nodig. Door de arbeidsintensieve teelt heeft saffraan de naam duur te zijn. Omdat Zarpar Food de teelt en verkoop in eigen beheer heeft ondergebracht, stelt het bedrijf snel uit voorraad te kunnen leveren tegen concurrerende prijzen.
Nieuwe toepassingen
Europeanen kennen saffraan wel als ingrediënt in de paella en risotto. Martien voorziet nog tal van nieuwe toepassingen waarin saffraan niet zou misstaan. "In zuivel, dranken en sauzen komt saffraan ook goed tot zijn recht. Afgezien van de intense kleur krijgt kaas met saffraan een bijzonder spicy smaak. Daar kunnen andere sectoren zich mee onderscheiden." Saillant detail: Zarpar Food heeft ook saffraan in sprayvorm ontwikkeld. Het kant-en-klare product geeft hetzelfde kleur- en smaakeffect en bedient de markt voor convenience.Halal, koosjer en volgend jaar bio
Het bedrijf is wereldwijd actief: vorige week stond Zarpar Food nog op de SIAL in Toronto, en ook landen als Israël behoren tot de afzetmarkten. "We voldoen aan de nodige standaarden, zo produceren we halal en koosjer, in de wetenschap een zo breed mogelijk publiek aan te spreken", aldus Martien. En binnenkort ook biologisch, als alles verloopt zoals gepland. "We merken dat er steeds meer vraag is naar biologische saffraan. Onze teelt voldoet aan de standaarden daarvoor: we telen vrij van gewasbeschermingmiddelen. Als alles doorzet, wacht ons in de loop van volgend jaar het biocertificaat", besluit Martien.Zarpar Food levert aan groothandel, retail en B2B-bedrijven in verpakkingseenheden van 1, 3, 6 en 9 gram en voor grootverbruik 100 en 200 gram tot aan één kg.
Voor meer informatie:
Zarpar Food
Grote Wade 19K
3439 NX Nieuwegein
T: +31 (0)30-7371317
F: +31 (0)30-7370915
[email protected]
www.zarparfood.com