Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meerderheid EU-lidstaten wijst genetisch gemodificeerde mais af

Eind maart stemde een meerderheid van de EU-lidstaten tegen de teelttoelating van genetisch gemodificeerde maïs. Het gaat om twee nieuwe transgene maïssoorten van Pioneer en Syngenta die insecten doden door hun eigen pesticide (BT) te produceren en die daarnaast resistent zijn tegen een herbicide. De lidstaten stemden ook over het vernieuwen van de vergunning voor de MON810 maïs van Monsanto. Dit is het enige transgene gewas dat momenteel in Europa geteeld wordt, voornamelijk in Spanje.



Nog geen definitief verbod

Hoewel het duidelijk is dat de meeste EU-lidstaten, boeren en burgers geen ggo's op hun akkers willen, kan de Europese Commissie alsnog besluiten om de genetisch gemodificeerde gewassen toe te laten. Feit is wel dat zeventien EU-lidstaten ervoor gekozen hebben om (voorlopig) geen ggo's toe te laten in hun land, ook al worden ze op EU-niveau goedgekeurd. Ook Nederland heeft hiervoor gekozen in afwachting van een afwegingskader dat momenteel ontwikkeld wordt. Bionext is hierbij betrokken als een van de stakeholders.

Maaike Raaijmakers projectleider bij Bionext: "Wij zijn natuurlijk blij met deze stemming. De teelt van transgene gewassen vormt een bedreiging voor de biologische landbouw en draagt volgens ons ook niet bij aan een verduurzaming van de landbouw. Als de Europese Commissie tegen de wens van de meerderheid in alsnog besluit om deze gewassen toe te laten getuigt dat van weinig democratisch besef."

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: