Tijdelijke vrijstelling VitiSan in biologische appel- en perenteelt

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft besloten tot een tijdelijke vrijstelling op grond van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor het middel VitiSan in de biologische teelt van appel en peer tegen schurft. Het besluit treedt in werking op 1 mei 2017 en vervalt op 28 augustus 2017. Belanghebbenden die het niet eens zijn met deze beslissing, hebben 6 weken de gelegenheid om daar een bezwaarschrift tegen in te dienen.

Van Dam baseert zich bij zijn besluit op een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA stelt dat met niet-chemische alternatieven zoals rassenkeuze, gezond uitgangsmateriaal en bedrijfshygiënische maatregelen schurft niet afdoende bestreden kan worden in de biologische teelt van appel en peer.

Er zijn ook middelen op basis van zwavel toegelaten in de biologische teelt van appel en peer ter bestrijding van schurft, maar deze middelen hebben alleen een preventieve werking. Verder is er in appel een middel op basis van kalium-waterstofcarbonaat toegelaten met een curatieve werking tegen schurft, maar dat wordt niet gebruikt vanwege risico's op gewasschade. Met name Elstar is daar gevoelig voor en dit ras omvat ongeveer de helft van het areaal in de biologische appelteelt.

Volgens de NVWA voldoen de aanvraag voor een tijdelijke vrijstelling van VitiSan aan de eis van bijzondere omstandigheden. De toelatinghouder en sector leveren inspanningen om te komen tot een permanente toelating. Er is perspectief voor de toelating van het middel in de biologische teelt van appel en peer in Nederland waardoor een tijdelijke toelating gerechtvaardigd is.

Bron: Staatscourant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.