Barbara Creemers, 2020pesticidevrij:

"Verbod op privégebruik herbiciden stap in de goede richting"

Minister van Landbouw Willy Borsus wil herbiciden voor privégebruik verbieden. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, juicht dit besluit toe. "Dat is een eerste, goede stap in de richting naar een pesticidevrije wereld", zegt Barbara Creemers, die bij Velt de campagne 2020pesticidevrij leidt. "Maar we zijn er nog niet!"
 

Uitverkoop

Met de campagne 2020pesticidevrij wil Velt dat tegen 2020 iedereen kan genieten van groen, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. "Dat eerst alle gewesten van ons land het gebruik van glyfosaat verboden, was alvast een goed begin", licht Barbara toe. "Dat minister Borsus gisteren het moedige idee lanceerde om ook de verkoop van glyfosaat te verbieden, en bij uitbreiding alle chemische herbiciden, insecticiden en fungiciden die mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid, is een enorme stap vooruit. We juichen dit plan dan ook toe en roepen de minister op om snel werk te maken van een streng wettelijk kader dat ook rekening houdt met voorraden in winkels, opdat die niet in de uitverkoop worden gezet."
 

Bioproducten

Om naar een wereld zonder gewasbeschermingmiddelen te gaan, moeten er echter nog heel wat stappen worden genomen. "Er is bijvoorbeeld nog geen verbod voor de professionele sector. Telers mogen glyfosaat en andere gewasbeschermingsmiddelen nog gebruiken. We maken ons ook ongerust over de drift waardoor bij een beetje wind percelen naast gangbare landbouwpercelen al een vlaag middelen over zich heen krijgen. Dat Boerenbond opmerkt dat 'er is geen alternatief voor glyfosaat is’ doet ons echt fronsen. Biologische landbouwers en tuinders bewijzen elke dag dat het kan zonder gewasbeschermingsmiddelen. We roepen dan ook alle consumenten op om te kiezen voor biologische producten en zo de bioboeren elke dag het signaal te geven dat ze goed bezig zijn. Zo tonen ze samen – boer en consument - de weg naar dat andere landbouw- en voedselsysteem waarvoor Velt ijvert samen met Voedsel Anders."
 

Europa

"Laat ons ook niet uit het oog verliezen dat Europa nog moet beslissen over de vergunning van glyfosaat. Al 700.000 Europeanen tekenden de petitie BanGlyphosate. We hopen dat het gedurfde signaal van België ook de Europese leiders doet inzien dat een verbod in de hele EU nodig is."
 

Alternatieven

Het grote werk begint nu pas: de burger-consument overtuigen en begeleiden om anders, ecologisch tewerk te gaan op de oprit en in de tuin. Minister Schauvliege heeft gelijk als ze zegt: ‘Er zijn veel alternatieven voor de particulier.’ Maar die moeten dan wel gekend zijn en gepromoot worden. Velt vraagt zoveel mogelijk mensen zich te outen als pesticidevrij tuinier door een tuinbordje uit te hangen ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’' Het eerste weekend van juni kan iedereen die vragen heeft over ecologisch tuinieren gaan kijken hoe ecotuiniers onkruid in hun tuin aanpakken.
 
Voor meer informatie: www.2020pesticidevrij.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven