"Achteraf vielen er heel veel kwartjes"

Koninklijke onderscheiding voor Douwe Monsma

Tholen - Douwe Monsma is afgelopen woensdag 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje is uitgereikt door burgemeester Gerrit Jan Gorter. Douwe runt het biologische bedrijf NZ27 in Zeewolde. Daarnaast is hij al jarenlang zeer betrokken in de biologische sector en de verdere ontwikkeling van de bio-landbouw. Hij geeft aan dat de Koninklijke onderscheiding voor hem als 'volslagen verrassing' kwam. "Ik had het echt niet verwacht. Ze hadden een afspraak met de wethouder geregeld. Nou heb ik dit wel vaker, dus dat was niet verdacht. Achteraf was het wel verdacht op dat moment en vielen er heel veel kwartjes", reageert Douwe.Douwe is vereerd met de onderscheiding, maar blijft er ook zeker nuchter onder: "Zo bijzonder vind ik het niet wat ik allemaal doe, het zijn gewoon dingen die op mijn weg komen. Men probeert mij nu duidelijk te maken dat mijn inspanningen niet vanzelfsprekend zijn. De meest genoemde reden voor de onderscheiding is de bijdrage die ik heb geleverd aan de ontwikkeling van de biologische landbouw. Ik ben al lang en op veel vlakken bestuurlijk actief hierin. Ik ben begonnen bij het platform Landbouw&Voeding, wat later Biologica is geworden. Daarna ben ik voorzitter van de raad van commissarissen van coöperatie Nautilus geweest, momenteel zit ik in de Raad van Toezicht van Bionext en ben ik BioHuis-bestuurslid. Dat gaat al heel lang zo."

Douwe is samen met buurman Gerjan Snippe nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van informatiecentrum De Beleving. "In dit centrum leggen we het verhaal over biologische landbouw uit aan iedereen die dit wil weten." Verder is Douwe actief in diverse klankbordgroepen. "Hiermee probeer ik voor het voetlicht te krijgen wat biologische boeren precies doen."

Tevens is de biologische boer de drijvende kracht geweest achter de realisatie van windmolenpark Prinses Alexia. De windmolens staan op de akkers van NZ27 en vele omliggende bedrijven. Douwe is lid van biologische telerscoöperatie Nautilus Organic in Emmeloord. Femke Meijer schreef onlangs voor Nautilus Organic dit achtergrondartikel over Douwe:

Douwe Monsma | Exploitatie NZ27: nooit anders dan bio

De Flevolandse grond in Zeewolde, waar het biologische bedrijf NZ27 gevestigd is, is sinds de ontginning van de gronden in 1972 biologisch. Dat is nooit anders geweest. Het bedrijf is gevestigd op voormalige Zuiderzeegrond. Biologisch telen was een van de voorwaarden waar het akkerbouwbedrijf aan moest voldoen om de kavels te kunnen gebruiken. Intussen wordt de tweede generatie opgeleid om het biologische bedrijf voort te zetten: zoon Jan (28 jaar) werkt al enkele jaren intensief mee op het bedrijf en wil het in de toekomst overnemen.

Grootschalig biologisch landbouwbedrijf
Tegenwoordig bestiert Douwe Monsma het grootschalige landbouwbedrijf. Op ruim 275 hectare teelt hij uien, wortelen, rode bieten, aardappelen, suikermaïs, wintertarwe en grasklaver. De grasklaver vindt zijn bestemming onder meer bij collega-lid bij Nautilus, Hans Verduijn. Hans heeft een gemengd bedrijf met 190 koeien, waar de grasklaver goed van pas komt. Andersom heeft Douwe baat bij de biologische mest voor zijn gewassen en is de cirkel mooi rond.


Douwe Monsma.

Hoewel NZ27 tot de eerste biologische bedrijven gerekend mag worden, is het ook een bedrijf dat, dankzij de bezielende leiding van Douwe, met zijn tijd is meegegaan. De mooie hal op het terrein is in 2015 nieuw gebouwd, speciaal voor de verwerking van uien.

Betrokken bij Nautilus Organic vanuit het hart
Douwe Monsma is echte 'oude rot' in de Nautilus coöperatie. Vanuit zijn rol als bestuurder in het voormalige HBP (Hollands Biologisch Product), was hij betrokken bij de fusie met Coöperatie Nautilus in '98/99. Zijn bedrijf werd daarmee 'automatisch' lid van de coöperatie en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. In al die jaren is Douwe Monsma lid en voorzitter geweest van de Raad van de Commissarissen en is hij later als interim-bestuurder betrokken geweest bij de ontwikkeling van Nautilus.

De kern=samenwerken
Douwe kan het niet genoeg benadrukken. Samen staan we sterker. En bovendien is samenwerken leuk en waardevol. In de beginjaren van coöperatie Nautilus was de markt voor biologisch geteelde producten nog klein. Het was veel beter om gezamenlijk op te trekken in het leveren van de producten. Nog steeds kan de coöperatie veel betekenen bij de verkoop van producten en contractonderhandelingen. Door samen te werken worden leden niet tegen elkaar uitgespeeld.De beleving
De passie van Douwe voor biologisch telen heeft onder meer tot het ontstaan van 'De beleving' geleid. Op dit grote, moderne bedrijf is een bijzonder sfeervol informatiecentrum te vinden, genaamd 'De beleving'. Douwe vindt het bij zijn bestaan als biologisch teler horen, om te laten zien wat er gebeurd op zijn bedrijf en hoe er geteeld wordt in de biologische sector. Waarom is bio duurder? Wat begon als een veldje om te laten zien 'hoe bio groeit', is in samenwerking met buurman Gerjan Snippe nu uitgegroeid tot informatiecentrum 'De beleving'. Want ja, bij die veldjes heb je natuurlijk wel een nette ontvangstruimte nodig. Met een gebruikte kas van een failliet tuincentrum is een bijzonder sfeervol theehuis en bijzondere ontvangst- en vergaderruimte gecreëerd. Inmiddels laat een professionele kok geregeld zijn kookkunsten, met biologische producten uiteraard, zien en proeven in de Beleving (www.debeleving.nl).

Drijvende kracht achter windmolenpark
Douwe is ook de drijvende kracht achter de windmolens die op de akkers van NZ27 en vele omliggende bedrijven staan. Duurzame energie gaat uitstekend samen met biologische teelt wat Douwe betreft.

Bijzondere naam
NZ 27; niet echt een standaard naam voor een bedrijf. De naam verwijst naar de oorsprong van het bedrijf en de kavel (kavelnummer dat werd uitgegeven in 1972) die destijds uitgegeven werden. Om te zorgen dat de gronden waarop geteeld wordt, altijd biologisch blijven is er een stichting en beheer BV. In het bestuur van de stichting zitten verschillende onafhankelijke vertegenwoordigers.

Voor meer informatie: exploitatie@agroweb.nl, www.nz27.nl 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.