
De bewoners van de zorgboerderij.
Cisca heeft "een tik meekregen van de permacultuur", zoals ze het zelf omschrijft. De boerderij, van oorsprong een melkveehouderij, is sinds 2006 biologisch gecertificeerd. De grond wordt gepacht van de gemeente Breda. De boerderij is omvangrijk: naast de dierenverblijven is er een bescheiden areaal bedekte en onbedekte teelt en één hectare grond die wordt ingericht als voedselbos. Het is deze verscheidenheid waaruit valt op te maken dat hier met name de beleving hier centraal staat. "De bewoners kunnen heerlijk fröbelen. En in dat proces zien ze alles groeien en bloeien. Dat is toch mooi?", zegt Cisca tevreden.
De stadsboerderij verkoopt haar producten in de nabijgelegen boerderijwinkel. Waar nodig aangevuld met groenten uit de groothandel. "Zo houden we het aanbod divers. En als wij een surplus hebben wisselen we dat weer met hen uit."

Eén van de proefvelden. Om de bodem te verrijken is het veld momenteel afgedekt met een laag compost.

Om de gewassen te beschermen tegen de nachtvorst is de bodem gedeeltelijk afgedekt met stro. De maatregel mocht niet baten voor de tomaten die onlangs in de volle grond werden gepoot. In de kweektunnel aan de rechterzijde heeft Cisca nog wat 'reserveplantjes' staan om het gemis op te vangen.

Over enkele jaren staat hier een heus voedselbos. In de verte staan kersen- en kastanjebomen. Ciska: "Hier heeft de natuur volledig vrij spel. We laten haar het werk doen."

Hier bevindt zich een proefveld met pompoenen. Er wordt geëxperimenteerd met teelt onder folie. Als dat een succes wordt én het bodemleven goed in stand blijft, dan wordt de teelt het komend seizoen verder uitgebreid.

De eerste silhouetten van de wijndruiven tekenen zich af.

De mei- en sleedoornhaag op de achtergrond vormt een natuurlijke afbakening aan de randen van de akkers. Door geregeld te snoeien worden de struiken steeds compacter.

In de kweektunnel worden de zaden ontkiemd. Zodra de plantjes genoeg hebben geworteld, kan het poten beginnen. De bewoners zijn soms dagen zoet met de opkweek.

Bijna bedtijd voor de kippen. Overdag lopen de kippen rond in de boomgaard. Het is oppassen geblazen voor de vossen die in de kippen een heerlijk maal herkennen.

Elke bewoner heeft op geheel symbolische wijze een eigen fruitboom geplant.

In Beppies Bakhuijs wordt bij tijd en wijle nog op ambachtelijke wijze brood gebakken.

Er staat een paard op stal in de voormalige ligboxenstal. Op de boerderij zijn ook nog shetlanders en schapen te vinden.

Het tegelkunstwerk herinnert aan de stier die jarenlang op de boerderij rondliep. "Hij was de goedheid zelve… Een lieve stuiterbal waar we helaas afscheid van hebben moeten nemen. De dieren die nu nog rondlopen op de boerderij, dienen vooral voor de beleving, niet voor de opbrengsten."

Dit staaltje moderne architectuur is het wooncomplex waar de bewoners verblijven.

Na het werken (en tussen de bedrijven door) is er in de eetzaal/kantine altijd wel behoefte aan een stevige bak koffie.
Voor meer informatie:
Cisca Smaling
Stadsboerderij De Kleine Hoeve
Burgsedreef 2b
4822 ZA Breda
info@dekleinehoeve.nl
www.dekleinehoeve.nl