Nieuw e-certificeringssysteem

EU lanceert Traces voor import biologische producten

Vanaf vandaag zorgt een nieuw elektronisch certificeringssysteem voor een beter toezicht op de invoer van biologische producten in de Europese Unie. Dit e-certificeringssysteem zal de voedselveiligheidsvoorschriften helpen versterken en mogelijke fraude helpen terugdringen. Het systeem genereert uitgebreidere statistische gegevens over ingevoerde biologische producten en vermindert de administratieve lasten voor marktdeelnemers en autoriteiten. Tijdens een overgangsperiode van 6 maanden zal zowel met papieren als met elektronische certificaten worden gewerkt. Vanaf 19 oktober 2017 zullen de invoercertificaten uitsluitend in elektronische vorm bestaan.

Deze nieuwe regels zijn er gekomen na aanbevelingen van de Europese Rekenkamer en een verzoek van de lidstaten om in te spelen op bezorgdheden over het toezicht op het verkeer van biologische producten en over de consistentie van de invoercontroles. Zij hebben tot doel de traceerbaarheid van biologische producten te verbeteren en mogelijke fraude terug te dringen.

In de praktijk vereisen de nieuwe regels dat de invoercertificaten van de producten worden toegevoegd aan het Trade Control & Expert System (Traces), het bestaande elektronische systeem voor het traceren van bewegingen van levensmiddelen in de Europese Unie. Zoals reeds is gebleken, bevordert het Traces-systeem, dat dag en nacht toegankelijk is, de handel; het zorgt er voor dat de handelspartners en de bevoegde autoriteiten gemakkelijk toegang krijgen tot informatie over de bewegingen van hun zendingen en het versnelt de administratieve procedures. Doordat Traces de bewegingen van de zendingen traceert en het risicobeheer van geweigerde zendingen vergemakkelijkt, is het ook van veel waarde gebleken om snel op gezondheidsbedreigingen te kunnen reageren.

Bron: EC

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.