Tritordeum: graan met 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe

De Commandeursmolen te Mechelen gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Dit Spaans meel heeft fair-pricing, traceerbare herkomst en gezondheidsgerelateerde eigenschappen als uitgangspunten.Minder gluten eiwitten

Tritordeum heeft meerdere gezondheidsgerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40% minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten als tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte en bevat het graan veel antioxidanten zoals luteïne, 10 maal zoveel als tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog.

Fairpricing en duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een optimale locatie, aangezien het graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Daarnaast is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het graan makkelijker te telen voor biologische boeren. Binnen de Tritordeum keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing principe gewerkt.

Bakproducten en bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Het is zeer bijzonder dat, ondanks het verlaagde glutengehalte, er een luchtig en mals brood gemaakt kan worden van 100% Tritordeum. De smaak wordt versterkt door Tritordeum op de Franse stenen te malen van de door waterkracht (40%) aangedreven Commandeursmolen. Door de SKAL-certificering van de molen kan ook de biologisch geteelde Tritordeum gemalen worden.

Voor meer informatie:
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl
www.tridordeum.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven