Tholen - Op bio-boerderij De Nieuwenburgt is op 1 april de nieuwe boerderijwinkel geopend. Eigenaren Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk kijken met een tevreden gevoel terug op de opening, een welkome afleiding in deze hectische tijd. Ook op De Nieuwenburgt vrezen ze namelijk de gevolgen van het fosfaatreductieplan. "Dit alles werpt echt een schaduw op de vooruitgang die we hier boeken", reageert Hans.
Tanja: "De opening was grandioos. Er was ontzettend veel belangstelling en we hebben heel veel positieve reacties gekregen. De klanten zijn erg tevreden over het assortiment. De voorbereidingen hebben veel tijd gekost, maar dat was het meer dan waard. We zijn ook overladen met cadeaus, erg leuk!" In de winkel verkopen ze onder andere melk, kaas en rundvlees van de eigen boerderij. Ook willen ze kippen gaan houden en uiteindelijk zelf groenten gaan telen. Ze verkopen tevens biologische yoghurt van Urtica De Vijfsprong en andere producten van collega-bio-boeren uit de omgeving.
Hans en Tanja.
In oktober 2016 zijn Hans en Tanja begonnen met de verkoop van producten vanuit de serre van de woning. "Dit was een proef. Er blijkt vanuit de omgeving veel belangstelling te zijn, de klanten vinden het ook leuk om na het boodschappen doen de boerderij te bekijken. Zo komen er regelmatig grootouders met hun kleinkinderen op bezoek", vertelt Tanja.
Jerseykoeien
Het stel is in 2016 gestart met de biologische boerderij. Ze houden ruim 70 Jersey-koeien, die sinds een aantal weken weer in de wei staan. "De boerderij zelf stamt uit eind 1840. We zijn in 2015 begonnen, meteen biologisch. In de omschakelingsperiode met 'ingeschaard vee' en vanaf 2016 hebben we ons eigen biologische vee laten komen."
De bio-werkwijze is een bewuste keuze. "Hiermee kunnen we ons onderscheiden, zeker in deze omgeving." De keuze voor het Jerseyras was ook een bewuste, geeft Hans aan. "Jersey is een ras dat goed met de biologische omstandigheden om kan gaan. Jersey is er daar één van. We hebben ook een iets oudere stal, waarvan de maten wat kleiner zijn. Andere rassen zijn toch wat robuuster, aangezien Jerseykoeien iets kleiner zijn past dit ras voor ons het best."
Fosfaatreductieplan
Ook op De Nieuwenburgt merken ze de gevolgen van de maatregelen die genomen worden voor fosfaatreductie. "Wij worden meegerekend als snelle groeier, maar dat zijn we niet, we zijn starter. Hierdoor vallen we in de zwaarste categorie. Dat is heel vervelend en het kost heel veel energie en tijd. We willen onze stem laten horen in Den Haag, samen met De Natuurweide. Dat zijn dingen waar je nu niet mee bezig zou willen zijn."
Hans houdt de ontwikkelingen rond het fosfaatreductieplan nauwlettend in de gaten. "Het is voor ons van levensbelang dat de huidige plannen aangepast gaan worden. Anders zal er het nodige moeten veranderen op onze boerderij. Zo moeten we dan heel veel solidariteitsheffing gaan betalen, 40% krimpen en moeten we volgend jaar fosfaatrechten gaan kopen. We kiezen voor een duurzame werkwijze, ook met de Jersey's. Zij geven iets minder melk en kunnen met minder hoogwaardig voor uit de voeten. Om de boetes te kunnen compenseren moeten ze meer melk gaan geven en daarvoor is veel krachtvoer nodig. Daarmee gaan we ons doel voorbij. Onze kalfjes willen we ook niet euthaniseren, maar we kunnen op deze manier niet anders. Dit alles werpt echt een schaduw op de vooruitgang die we hier boeken. We zijn heel blij met hoe het nu loopt. De winkel gaat goed, de veestapel is gezond en loopt weer lekker buiten."
Openingstijden
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt is elke vrijdag geopend van 16:00 tot 19:00 uur en op zaterdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur.
Voor meer informatie:
Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk
Biologische boerderijwinkel De Nieuwenburgt
Kappersweg 5
6956 CC Spankeren
06 22672589 (Tanja)
06 26698326 (Hans)
[email protected]
www.denieuwenburgt.nl