Twitterstorm op 17 april

Petitie ter versterking van rechten kleinschalige boerenbedrijven

Kleinschalige boeren, vissers, herders en andere mensen die werkzaam zijn in landelijke gebieden produceren ongeveer 70% van al het voedsel wereldwijd. Kleinschalige landbouw staat echter steeds meer onder druk door de uitbreiding van industriële landbouw, land grabbing en de ontmanteling van beleidssteun. Ook in Nederland ondervinden kleinschalige boeren problemen. Daarnaast laat het Nederlandse landbouwsysteem wereldwijd een grote voetafdruk achter en is daardoor onderdeel van het probleem. Om die reden is er een petitie gestart om de rechten van kleinschalige boerenbedrijven te versterken?

Met deze petitie wordt alle EU-landen gevraagd om actief en constructief deel te nemen aan de onderhandelingen over de UN Declaration on the Rights of Peasants and other People Working in Rural Areas. Met dit internationale mensenrechteninstrument kunnen de rechten van kleinschalige boeren worden bevorderd en beschermd

Als onderdeel van deze petitie wordt op 17 april, International Day of Peasants' Struggle, een twitterstorm georganiseerd.


Deze petitie is een initiatief van de Europese Coördinatie van La Via Campesina, Hands on the Land en Nyéléni Europe. Zij vertegenwoordigen samen diverse organisaties, sociale bewegingen, boeren, activisten, NGO's en anderen die zich inzetten voor het recht op voedsel, voedselsoevereiniteit en rechtvaardig gebruik en beheer van land, water en andere natuurlijke hulpbronnen. De huidige VN-ontwerp-verklaring is het resultaat van meer dan 15 jaar werk. Het grootste deel van het lobbywerk vindt plaats in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties tijdens de zittingen van de intergouvernementele werkgroep, waarvan de volgende zitting gepland staat in mei 2017.

Hier
vind je de petitie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.