Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ook andere boeren overtuigen van belang agrarisch natuurbeheer"

Gouden Grutto Award voor bio-melkveehouder Marten Dijkstra

Tholen - De juryprijs in de Gouden Grutto-verkiezing is dit jaar gewonnen door bio-melkveehouder Marten Dijkstra. Dit is de prijs van Vogelbescherming Nederland voor boeren die laten zien dat plattelandsnatuur prima kan samengaan met een economisch gezonde bedrijfsvoering. "Marten heeft al veel andere boeren in de regio overgehaald om ook aan agrarisch natuurbeheer te gaan doen. Dit wil hij nog verder uitbouwen. Ik denk dat Marten er vanwege deze missie met kop en schouders bovenuit stak voor de jury. Hij heeft een bepaald ideaal en doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen", reageert Linda, de vrouw van Marten vanaf melkveehouderij De Skâns in Aldeboarn.

De Gouden Grutto's werden uitgereikt door oud-minister Cees Veerman. Marten won dus de vakjuryprijs. Linda heeft de award namens haar man in ontvangst genomen. "Marten is momenteel in Canada. Hij heeft een Nuffield scholarship toegekend gekregen en is 6 weken op reis. Ze omschrijven dit als een 'life changing opportunity', dus heeft hij deze met beide handen aangegrepen." Haar schoonvader vergezelde haar op het podium. "We zijn echt een familiebedrijf. Samen staan we sterk. Daarom wilde mijn schoonvader ook graag mee. Hij is ooit met zijn vrouw met agrarisch natuurbeheer gestart en wij hebben dit verder opgepakt. Dus hiermee was de cirkel helemaal rond. "We hadden deze winst niet aan zien komen en voelen ons heel vereerd hiermee."


Rechts Linda Dijkstra tijdens de prijsuitreiking. Links naast haar (met de award) haar schoonvader Henk. Foto: Lars Soerink


Het echtpaar heeft nog veel plannen. Linda: "We zijn al goed bezig, maar het kan nog beter. Daarom investeren we momenteel in het opzetten van een stichting waarmee we nog meer boeren in de regio willen overtuigen van het belang van agrarisch natuurbeheer. Deze prijs maakt onze 'drive' hiervoor nog groter. De missie van Marten is om hiermee de weides in heel Friesland kruidenrijk te maken."

Biologisch

Marten en Linda hebben in augustus 2016 de boerderij van zijn ouders aan de rand van het Friese Aldeboarn overgenomen (melkveehouderij en agrarisch kinderdagverblijf). Omdat ze zich wilden onderscheiden is het melkveebedrijf omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. Linda: "We hebben in maart 2015 besloten om om te schakelen en in september 2016 kon de vlag uit, sindsdien mogen we biologische melk leveren." Ze geeft aan dat de stap naar biologisch niet eens heel groot was. "De bedrijfsvoering leek al heel erg op biologisch. Zo doen we ook al heel lang aan agrarisch natuurbeheer."

Tourwagen

Bij de vakjuryprijs hoort een geldbedrag van 5.000 euro. Linda vertelt dat deze geldprijs geïnvesteerd zal worden in de weidevogels. "We zijn al heel actief op het gebied van agrarisch natuurbeheer en het behoud van weidevogels, net als andere boeren, maar dit is niet altijd goed zichtbaar voor de burgers. Wij willen meer draagvlak creëren in de regio. Zo zijn we van plan om een tourwagen aan te schaffen of te laten maken, waarmee we de mensen de weide in kunnen nemen. We hebben nu wel een quad met een kar, maar dat maakt teveel lawaai voor de vogels."



Natuurmonumenten over De Skâns

Op de website van Natuurmonumenten staat beschreven wat Marten doet voor de weidevogels. Toepasselijk genoeg staat de Grutto op 1 in de 'Top 5 van De Skâns', daarna volgen de Tureluur, de Kievit, de Scholekster en de Veldleeuwerik. Hij zet een deel van het bedrijf in voor de weidevogels. Zo laat hij plassen op het land staan en maait hij het bloemrijke gras pas eind juni. Ook gaan de koeien al vroeg de wei in. Zij zorgen met hun gegraas voor afwisseling van hoog en laag gras.

Het beheer pakken de boeren in Midden-Friesland nu samen aan in het agrarisch natuurcollectief It Lege Midden. 170 boeren creëren geschikte omstandigheden voor weidevogels op een oppervlakte van meer dan 3.600 hectare. Zelf de regie wil Marten ook als het gaat om het waterbeheer in de polder waar zijn boerderij staat. Door het zelf te regelen kan hij het waterpeil veel beter afstemmen op de grondsoort en het gebruik. Dit is positief voor de weidevogel.

Voor meer informatie:

Marten en Linda Dijkstra
Melkveehouderij De Skâns
Beetsterdyk 1
8495 NC Aldeboarn
vofdeskans@gmail.com
Facebook