'Boodschappentas' De Nieuwe Graanschuur in ontwikkeling

"Grote bedrijven zetten sociale aspect bio-handel onder druk"

Tholen - De Nieuwe Graanschuur is een biologische, verpakkingsarme winkel in Amersfoort, die voorrang geeft aan biologische producten van telers uit de streek. De winkel zet in op een persoonlijke benadering en lijkt daar profijt van te hebben. Judith Vos vertelt dat het steeds beter gaat met de winkel. "Maar er moet nog steeds flink wat groei bij komen. En er is ook nog zeker groei, dat schijnt momenteel binnen de branche zeldzaam te zijn. Maar we merken wel dat we er nog niet zijn. We snappen dat de grote bedrijven kansen zien in de bio-branche, maar we vinden het wel zonde dat het sociale aspect van anders omgaan met je handelskanaal hierdoor een beetje uit de markt gedrukt wordt. De grote bedrijven kunnen bio iets te goedkoop maken en daar is de boer vaak de dupe van."

Ze geeft aan dat de medewerkers van De Nieuwe Graanschuur graag meedenken met de klanten. "Wanneer mensen bio als duur ervaren of weinig te besteden hebben, overleggen we graag hoe zij toch mee kunnen doen met een andere manier van consumeren. We vinden het vooral belangrijk om mensen te helpen met bewust consumeren en mee te werken aan een andere keten, een zo kort mogelijke, tussen boer en consument. In de streek is van alles verkrijgbaar en we beschikken over veel informatie. We verwijzen bijvoorbeeld wel eens door naar iemand die weet hoe je onkruid tot groente kunt verwerken. Er is altijd wel iets mogelijk. Hiermee bieden we een alternatief en proberen we te voorkomen dat deze persoon in zee gaat met een 'prijsvechter'." En met een flinke knipoog: "Geitenwollensokken tot en met dus."Boodschappentas 'in ontwikkeling'

De klanten van De Nieuwe Graanschuur kunnen ook voor advies op maat bij het personeel in de winkel terecht. Zo stond in de februari-nieuwsbrief van de aan de Bloemendalsestraat 19 in Amersfoort gevestigde winkel een berichtje over de ontwikkeling van een zogenaamde 'Boodschappentas': een wekelijkse tas met groenten, fruit en bijbehorende recepten. Judith vertelt dat dit nog niet zo'n vaart loopt. "Het idee voor de Boodschappentas is eigenlijk per toeval ontstaan. Een klant vertelde me een keer dat ze het zoveel gedoe vond om elke keer te bedenken wat ze nu weer gaan eten. Ik gaf daarop aan dat ik dat ook wel voor haar wilde verzinnen. Toen zei ze tot mijn grote verbazing 'oké'. Deze klant krijgt sindsdien een wekelijkse tas met groenten, fruit en bijbehorende recepten."

Een echt boodschappenpakket is dus nog niet ontwikkeld, maar het idee om mensen te adviseren over wat ze op tafel kunnen zetten bestond al heel lang, zo geeft Judith aan. "We willen deze service ook wel wat breder toegankelijk gaan maken. Als je iemand ziet dubben is het natuurlijk een kleine moeite om iets voor ze te verzinnen. Ik krijg nu af en toe van mensen een lijstje met daarop het aantal personen en voor hoeveel dagen ze boodschappen willen. Daarin krijg ik dan carte blanche en dit is voor de klant een makkelijke hulp bij de bereiding van maaltijden."Judith laat daarbij dus haar fantasie op de vrije loop gaan. "Eigenlijk doe ik hiermee hetzelfde als wat ik op de winkelvloer al vaak doe. Als iemand geen inspiratie heeft vraag ik ze of ik het ze kan vertellen of op een andere manier kan helpen. Als we horen hier horen 'Wat moet ik nou met zo'n snijbiet?', dan gaan we er mee aan de slag. Zelf heb ik redelijk wat ervaring met allerlei relatief onbekende groenten. Ook zijn er in onze winkel koks aan het werk, die meedenken over goede recepten. Hierbij is leidend dat we aan het begin van de week precies weten wat er in de streek te verkrijgen is. Dit begint nu echt weer aan te trekken gelukkig en daar verzinnen we recepten bij en dit vullen we aan met wat we hier via de groothandel in de schappen leggen. Daarbij kijken we eerst naar wat er binnen de streek beschikbaar is, daar begin ik met koken. De rest van het menu bepaal ik door binnen Nederland te kijken en dan naar de rest van Europa. Verder kijk ik niet bij het samenstellen van dit weekmenu."

Ze wil graag een receptenmap gaan samenstellen, zodat ze dit in de winkel kan leggen. "De klant kan er dan doorheen bladeren voor inspiratie. En wanneer we dit met de website kunnen linken kan de klant dan uiteindelijk aangeven naar welk recept de voorkeur uitgaat."

Voor meer informatie:

De Nieuwe Graanschuur

Bloemendalsestraat 19
3811 EP Amersfoort
033 4669686
info@denieuwegraanschuur.nl
www.denieuwegraanschuur.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven