Mark Shepherd aanwezig bij opening

Landgoed Roggebotstaet gaat verder als proeftuin

Wat puur begon als landgoed heeft door de jaren heen haar vorm gevonden als proeftuin voor duurzame voedselproductie en sociale innovatie. De komende jaren gaan wij door als groene uitdagende leeromgeving voor een groene en sociale economie. De aftrap van Landgoed Roggebotstaete als proeftuin, is op woensdag 22 maart gegeven door Mark Shepard.Mark Shepard is voedselbossenexpert, natuurboer op New Forest Farm in Amerika en auteur van het boek 'Herstellende Landbouw'. Hij gaf tijdens de aftrap zijn visie op de natuurinclusieve landbouw die zorg draagt voor herstel van natuur, dier en mens. Hij waarschuwde daarbij voor teveel regeltjes. "Regels kunnen een barrière zijn, net als vaststaande ideeën en concepten. We moeten niet alles in hokjes stoppen en zeggen dít is natuur en dít is landbouw, maar leren van wilde systemen. We moeten kijken naar wat er daadwerkelijk is in plaats van naar wat er zou moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we de landbouw op die manier natuurlijk kunnen maken en de natuur productief.’ Mark pleitte voor een natuurinclusief alternatief voor de traditionele landbouw, met grote schaal en efficiency. "Het moet economisch werkend gemaakt worden", zei hij.

Natuur in de maatschappij

In de nieuwe natuurvisie van het Rijk staat natuur midden in de maatschappij. Bas Volkers, coördinator Natuurcombinaties bij het Ministerie van Economische Zaken, vertelde tijdens de aftrap over succesvolle natuurcombinaties die potentie bieden voor behoud van natuur en voor de mens. "Met natuurcombinaties willen we het natuurbelang verankeren in andere sectoren", vertelde hij. Roggebotstaete is zo'n natuurcombinatie. "Hier gebeurt het vanzelf, wij hebben er weinig aan gedaan", legt Bas Volkers uit. En dat is precies hoe het ministerie het graag ziet. "De overheid moet terughoudend zijn, vertrouwen geven en flexibiliteit en creativiteit tonen. Voor Roggebotstaete betekent dit dat we aandacht hebben voor het initiatief en ondersteunen waar nodig."

"We gaan verder als proeftuin. Mensen stappen hier in zonder systeem of kader en daardoor komt er veel moois bij elkaar. Wat een proeftuin precies is? Dat gaan we samen uitvinden", aldus Lennard Duijvestijn.
 
Onder het motto 'wat je zaait, zul je oogsten,' is er na de aftrap een bloementuin voor vlinders, bijen en mensen ingezaaid.

Voor meer informatie: www.roggebotstaete.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven