Biologische zoete aardappelen nemen vlucht in Europa

In 2010 verkocht Eosta de eerste doosjes biologische zoete aardappelen uit de VS aan Nederlandse natuurvoedingswinkels; anno 2017 gaat het product, inmiddels afkomstig uit zes landen, in vrachtwagens tegelijk naar grote supermarktketens als ICA in Zweden en REWE in Duitsland, gemerkt met 'Natural Branding' lasertattoos. De Internationale Zoete Aardappel Week van 1 tot 13 april hoopt nog meer Europeanen te laten kennismaken met de zoete aardappel.


Zoete Covington aardappel uit de VS met laser tattoo van de Internationale Zoete Aardappel Week

Op dinsdag 28 maart arriveerde bij Eosta in Waddinxveen een Amerikaanse delegatie van acht journalisten en ambtenaren uit North Carolina die in de komende dagen Duitsland, Denemarken en Zweden bezoeken. Ze wilden graag met eigen ogen zien hoe de biologische zoete aardappel in Europa presteert. In 2010 begon Eosta met de import van de eerste containers zoete aardappelen uit de VS, anno 2017 gaat het om 10 miljoen biologische zoete aardappelen (3 miljoen kilo) per jaar.

Oranje, paars en wit

Het assortiment van de biologische importeur bestaat inmiddels uit vier variëteiten: de oranje Covington en Beauregard, de witte Bushbok en een paarse variëteit. De zoete aardappel staat bekend om zijn lage glycemische index en een hoog gehalte vitaminen, vezels en mineralen. De paarse variëteit is rijk aan antioxidanten, de oranje bevat het meeste betacaroteen.

Blue zone

"In Okinawa, een bekende Blue Zone in Japan waar veel mensen 100 worden, bestond het dieet vroeger voor 60 procent uit zoete aardappel. Mensen gaan voor gezond. En als je dat doet, kun je net zo goed meteen voor biologisch kiezen. Maar zijn ze ook nog eens erg lekker. Ik vind ze gegratineerd of geroosterd in de oven het lekkerst, maar als puree of in soep zijn ze ook heerlijk", verklaart Ivar Schout, productmanager zoete aardappelen bij Eosta, over de toegenomen populariteit van de (biologische) zoete aardappel.

Afrikaanse zoete aardappel

In mei importeert Eosta voor het eerst ook biologische zoete aardappelen uit Senegal. Het is al het zesde land waar Eosta zoete aardappelen vandaan haalt. "In de komende maanden halen we oogstverse zoete aardappelen uit Honduras en Senegal. Daarnaast komen de Covingtons uit de VS. Later in het seizoen komen ze uit landen als Egypte en Spanje. Op deze manier kunnen we in elk seizoen de beste kwaliteit leveren", vervolgt Ivar.

Internationale Zoete Aardappel Week

Om meer Europeanen te laten kennismaken met de zoete aardappel, wordt van 1 tot 13 april in heel Europa de Internationale Zoete Aardappelweek gevierd. Er worden proeverijen in supermarkten georganiseerd en grote hoeveelheden receptenkaarten, flyers en posters verspreid.

Voor meer informatie:
Eosta
Transportweg 7
2742 RH Waddinxveen
T: +31 (0)180-635500
F: +31 (0)180-638343
info@eosta.com
www.eosta.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven