Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vervangen THT-datum leidt mogelijk tot minder weggooien bij consument

Vervang de uitdrukking tenminste houdbaar tot (THT) op houdbare producten als koffie, thee, rijst en pasta door de term lang houdbaar en consumenten gooien aanzienlijk minder weg. Dat stellen Wageningse experts na consumentenonderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek fungeert als eerste vertrekpunt voor mogelijke vervolgacties binnen de Green Deal 'Over de datum?', een overeenkomst die Wageningen University & Research, overheid, fabrikanten en supermarkten onlangs ondertekenden om voedselverspilling bij de consument aan te pakken.

Consumenten gooien houdbare producten als koffie en thee, vis in blik, stroop, rijst, en sappen uit pak vaak onnodig snel weg. Veel mensen kennen het verschil niet tussen tenminste houdbaar tot (THT, een kwaliteitsgarantie voor houdbare producten) en te gebruiken tot (TGT, een advies voor veilig gebruik van versproducten), en nemen daarom het zekere voor het onzekere.
Lang houdbaar

De 86 deelnemers aan de Wageningse studie gooiden gemiddeld 39% van de houdbare producten die ze aangeboden kregen weg als de THT verstreken was. Weglaten van de THT-aanduiding leidde tot 12% minder verspilling (27%). Werd de THT vervangen door de uitdrukking lang houdbaar, dan gooiden de deelnemers maar liefst 31% minder weg dan met een THT-datum op de verpakking. Gebruik van andere alternatieven voor THT had minder (Kwaliteit gegarandeerd tot [X]), geen (Na datum [X] kijken, ruiken en proeven) of zelfs averechts effect (Best te gebruiken voor [X], Geproduceerd op [X]). ‘Vochtige’ producten, zoals pakken sap, groenten in glas, soep en blikjes vis werden het meest weggegooid als er geen datum op de verpakking stond; honing, rijst, suiker, thee, pasta en zout belandden het minst vaak in de afvalbak. In de beleving van consumenten bederven ‘vochtige’ producten sneller dan droge waar, aldus de onderzoekers.



Stapsgewijs vervangen

"Consumenten hechten veel waarde aan voedselveiligheid en zijn bang om ziek te worden van producten die misschien niet meer goed zijn", zegt Hilke Bos-Brouwers, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “Verandering van de THT op lang houdbare producten zou daarom stapsgewijs moeten plaatsvinden, te beginnen met de productgroepen waarbij mensen de minste risico’s ervaren, zoals honing of pasta. "Dit gaat bij voorkeur gepaard met duidelijke voorlichting over houdbaarheid(sdata) en de verschillen tussen lang en kort houdbare producten."

Green Deal

Het Wageningse onderzoek is de eerste aanzet tot acties binnen de Green Deal 'Over de Datum?' – een overeenkomst tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Wageningen University & Research en de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Infrastructuur en Milieu. De partijen spreken hierin af zich in te zetten voor een beter begrip en gebruik van houdbaarheid(sdata) bij de consument, met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Zij ontwikkelen publieksgerichte campagnes, en richtlijnen voor weloverwogen, gedoseerd gebruik van houdbaarheidsaanduidingen. Wageningen University & Research helpt kennishiaten te vullen en zet samen met de partners onderzoek op die de diverse acties ondersteunen. Een en ander gebeurt bijvoorbeeld in het publiek-private samenwerkingsproject 'Houdbaarheid Begrepen'.

Houdbaarheidsdata en voedselverspilling

De totale hoeveelheid voedselverspilling in de Nederlandse agrifoodketen bedroeg in 2014 tussen de 1,9 en 2,6 miljard kilo. Ruim een kwart van het verspilde voedsel is afkomstig van de consument: 800 miljoen kilo, omgerekend zo'n 47 kilo per persoon. De Nederlandse overheid streeft naar halvering van de totale voedselverspilling door de consument in 2030. Uit de Eurobarometer blijkt dat slechts 38% van de consumenten het verschil kent tussen tenminste houdbaar tot (THT, kwaliteitsgarantie voor lang houdbare producten) en te gebruiken tot (TGT, advies voor veilig gebruik van versproducten). Gemiddeld gooit 16% van de mensen producten direct na het verstrijken van de THT-datum weg. Volgens berekeningen van het Voedingscentrum zou het wegnemen van misverstanden rondom de interpretatie van houdbaarheidsdata op verpakkingen naar schatting 238 miljoen (14 kilo per persoon) per jaar aan voedselverspilling kunnen voorkomen. Het aanpassen van de terminologie zou hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Voor meer informatie: Hilke Bos-Brouwers

Bron: WUR
Publicatiedatum: