Met een heus Geitenbokjesdiner vraagt chefkok Joris Bijdendijk van sterrenrestaurant Rijks aandacht voor het vlees van mannetjesgeiten. Nu wordt dit vlees vaak weggegooid of geƫxporteerd. "Zonde, want het is haast luxer dan lamsvlees", aldus de chefkok. Dit meldt RTL Nieuws. In het artikel komt niet alleen de chefkok aan het woord. Ook biologische geitenhouder Magda Scholte geeft haar mening.
Chefkok Bijdendijk vindt: "Als je geitenmelk drinkt of de kaas eet, zou je het dier ook moeten eten." Dat is precies de boodschap die Magda haar klanten meegeeft. Zij houdt samen met haar man op hun biologische boerderij zo'n negentig geiten. Ze vindt de focus op de bokjes niet helemaal terecht. "Al sinds wij begonnen zijn in 2001 worden onze melkgeiten als ze na zes, zeven jaar uitgemolken zijn, geslacht voor de vleesconsumptie, dubbeldoelgeiten. Dat is beter dan ze vernietigen en het vlees is uitstekend."
Maar bokjes fokken is volgens Scholte een kostbare aangelegenheid. "Met een groep biologische boeren kijken we nu naar hoe we deze bokjes kunnen fokken voor het vlees, maar dat is een dure aangelegenheid. De dieren moeten dan en buiten opgroeien en biologisch eten." Ze rekent voor dat een kilo van dat geitenvlees voor consumenten neer zal komen op 50 tot 60 euro 'en dan verdienen wij er geen cent aan'. Aan een volwassen gaat zit ongeveer 15 kilo, aan een bokje maximaal 8. "Ons varken leverde vorig jaar 150 kilo aan vlees op en de slachtkosten zijn voor beide hetzelfde, namelijk zestig euro."
Bron: RTL Nieuws

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-12 Vlaamse bio-boer verkoopt vleespakketten van eigen Hereford-runderen
- 2022-08-10 Landbouwministerie VS voert biologische dierenwelzijnsnormen opnieuw in nadat Trumps regering die schrapte
- 2022-08-10 Bioboer John Reimert wint Mooiste Modderpoel-verkiezing 2022
- 2022-08-08 Is biologisch vlees echt lekkerder?
- 2022-07-18 Twee biologische boeren in de race voor Mooiste Modderpoelverkiezing 2022
- 2022-07-13 Bio-pastasaus met verse venkelworst gaat internationaal
- 2022-07-08 Onderzoek: '80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens bevat plastic'
- 2022-07-08 Boer Bas verzamelt financiering voor nieuwe stal via crowdfunding
- 2022-07-04 Afrikaanse varkenspest komt steeds dichterbij
- 2022-07-01 "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- 2022-06-29 Odin zet vol in op hanenvlees
- 2022-06-28 Past het dier nog op ons bord?
- 2022-06-23 Brede belangstelling voor open dag Exterkate Biologische Varkenshouderij
- 2022-06-16 Iedereen aan de krekels en meelwormen
- 2022-06-14 Biologische boeren met Jersey koeien gezocht
- 2022-06-13 Vlaamse minister op bezoek bij BioVar.be
- 2022-06-13 De Groene Weg viert haar 40-jarig jubileum
- 2022-06-03 Natuurlijk gedrag stimuleren in alternatieve huisvesting bevordert welzijn varkens
- 2022-06-03 Biologische salami en gekookte en gerookte ham gepresenteerd tijdens PLMA
- 2022-05-30 Uitbraak Afrikaanse Varkenspest bij biologisch varkensbedrijf in Baden-Württemberg