Magda Scholte:

"Dure aangelegenheid om geitenbokjes te fokken voor het vlees"

Met een heus Geitenbokjesdiner vraagt chefkok Joris Bijdendijk van sterrenrestaurant Rijks aandacht voor het vlees van mannetjesgeiten. Nu wordt dit vlees vaak weggegooid of geëxporteerd. "Zonde, want het is haast luxer dan lamsvlees", aldus de chefkok. Dit meldt RTL Nieuws. In het artikel komt niet alleen de chefkok aan het woord. Ook biologische geitenhouder Magda Scholte geeft haar mening.

Chefkok Bijdendijk vindt: "Als je geitenmelk drinkt of de kaas eet, zou je het dier ook moeten eten." Dat is precies de boodschap die Magda haar klanten meegeeft. Zij houdt samen met haar man op hun biologische boerderij zo'n negentig geiten. Ze vindt de focus op de bokjes niet helemaal terecht. "Al sinds wij begonnen zijn in 2001 worden onze melkgeiten als ze na zes, zeven jaar uitgemolken zijn, geslacht voor de vleesconsumptie, dubbeldoelgeiten. Dat is beter dan ze vernietigen en het vlees is uitstekend."

Maar bokjes fokken is volgens Scholte een kostbare aangelegenheid. "Met een groep biologische boeren kijken we nu naar hoe we deze bokjes kunnen fokken voor het vlees, maar dat is een dure aangelegenheid. De dieren moeten dan en buiten opgroeien en biologisch eten." Ze rekent voor dat een kilo van dat geitenvlees voor consumenten neer zal komen op 50 tot 60 euro 'en dan verdienen wij er geen cent aan'. Aan een volwassen gaat zit ongeveer 15 kilo, aan een bokje maximaal 8. "Ons varken leverde vorig jaar 150 kilo aan vlees op en de slachtkosten zijn voor beide hetzelfde, namelijk zestig euro."

Bron: RTL Nieuws


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.