Herwin Kroneman, varkenshouder in omschakeling:

"In gangbaar boeren zag ik voor ons geen toekomst meer"

Elke maand publiceert Skal Biocontrole een lijst met de nieuwe gecertificeerde bedrijven op de website. Enkele van deze bedrijven stellen zich voor via een kort interview. Dit keer is het de beurt aan Herwin Kroneman, die samen met zijn vader varkenshouder is in Overberg. Hij schakelt zijn bedrijf om naar biologisch. De verbouwing die er voor nodig was is inmiddels afgerond. Ook de manier van werken is aangepast. Aan het eind van deze maand verwacht hij het Skal-certificaat te ontvangen. Waarom maakte Kroneman de keuze voor biologisch en wat is zijn ervaring met Skal Biocontrole?

"In gangbaar boeren zag ik voor ons geen toekomst meer", licht Kroneman toe. Zijn bedrijf met 500 gangbare vleesvarkens en 'een stuk of 10 schapen' leverde niet voldoende op. In gesprekken met bevriende boeren en een afnemer kwam hij erachter dat biologisch voor een kleinschalige varkenshouderij een beter verdienmodel kan zijn. "Zo is met minder dieren toch de kost te verdienen."
De informatie van Skal Biocontrole over omschakelen was duidelijk en gemakkelijk te vinden, aldus de varkenshouder. "Maar voldoen aan de eisen was niet op alle punten even makkelijk." Vooral het realiseren van een uitloop voor de zeugen kostte veel werk. "De dieren moeten een vrij zicht hebben van ten minste vier meter. Om dat te verwezenlijken moesten we de schuur flink verbouwen." Al met al is het omschakelen Kroneman niet tegengevallen, "we wisten waar we aan begonnen en hebben daar voor gekozen."

Inmiddels zijn de eerste omschakelingsbiggen verkocht en is de varkenshouder voor het eerst geïnspecteerd. Wat Kroneman daarbij opviel, was dat de inspecteur éérst naar de dieren ging en keek hoe die erbij stonden. Daarna pas volgden de andere punten op de lijst. "De toelatingsinspectie was streng, maar rechtvaardig. Ze kijken echt álles na. Dat had ik al gehoord, dus ik was erop gebrand dat alles goed zou zijn."

Kronemans advies aan collega's die om willen schakelen: doe het niet alleen voor het geld. "Je moet het werken met de dieren écht leuk vinden. Het kost meer inspanning dan in een gangbaar bedrijf, in de dagelijkse praktijk zit meer werk." Dat komt onder meer doordat het in een biologische varkenshouderij verplicht is om stro in de hokken te hebben liggen. Het schoonmaken vergt nu meer tijd. Ook mogen er minder medicijnen gebruikt worden. "De kunst is de dieren heel goed in de gaten te houden. En daarvoor moet je veel in de stallen zijn."

De biologische werkwijze levert gezonde dieren op, vertelt Kroneman enthousiast. "Door het stro en het buiten zijn lijkt de weerstand van onze varkens beter." De extra tijd die wij aan onze dieren besteden, concludeert de varkenshouder, "zie ik terug in de productie."

Bron: Skal

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.