Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geproost op een mooie toekomst voor de boerenlandvogels"

Eerste zuivelpakken met Vogelbescherming-logo overhandigd

Tholen - Op de pakken met halfvolle melk van Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel bij alle bio-speciaalzaken is vanaf nu het logo van Vogelbescherming Nederland te vinden. Hiermee communiceren de zuivelmerken dat hun zuivel voldoet aan de strenge criteria voor boerenlandvogels die opgesteld zijn door de vogelbescherming. In de komende maanden volgen ook de andere verpakkingen. Onder het motto 'Schenk aandacht' zal meer bekendheid worden gegeven aan deze zuivel. Afgelopen zaterdag is bij diverse winkels persoonlijk het eerste pak aan de winkelier overhandigd.

Edwin Crombags was namens Weerribben Zuivel bij de presentatie in twee winkels: Gimsel Rotterdam en Ekoplaza Delft. Hij spreekt over een geslaagde en leuke dag. "Er was heel veel belangstelling voor het verhaal en kregen goede reacties. We hebben in de winkels een toast uitgebracht op onze samenwerking met Vogelbescherming Nederland en geproost op een mooie toekomst voor de boerenlandvogels."


Winkelier Hans van der Velde, Klaas de Lange (Weerribben Zuivel) proosten met melkveehouder Jan Brandsma bij Ekoplaza Zwolle.

Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel werken samen met Vogelbescherming Nederland om de consument op de hoogte te brengen hoe zij samen zorgen voor bloemrijke weides waar de boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen. De biologische zuivel van Weerribben Zuivel en de bio-dynamische zuivel van Zuiver Zuivel voldoen vanaf half maart aan strenge criteria voor boerenlandvogels die opgesteld zijn door Vogelbescherming Nederland.

Edwin: "Een aantal jaar geleden is er al overleg geweest met de Demeter-boeren om uit te zoeken of bij biologisch-dynamische zuivel extra stappen genomen zouden kunnen worden. Hiermee kunnen de Demeter-boeren zich meer onderscheiden met hun bio-dynamische product. Dit heeft geleid tot een tienpuntenplan dat samen met de boeren is opgesteld. Tien punten waarop ze wilden doorontwikkelen en biodiversiteit was daarin het belangrijkste punt. Andere punten waren onder meer antibioticavrij, klimaatneutraal en kalfjes bij de koe. Vorig jaar hebben we in het kader hiervan contact opgenomen met Vogelbescherming Nederland. We hebben onze ideeën besproken en zij bleken op zoek te zijn met welke zuivelmerken ze meer konden doen ten opzichte van biodiversiteit. Die gesprekken hebben geleid tot deze samenwerking."

Bij de overhandiging waren niet alleen medewerkers en de eigenaar van Weerribben Zuivel (Klaas de Lange) aanwezig, maar ook verschillende bio-dynamische Zuiver Zuivel-veehouders uit de omgeving aanwezig. Zo was Jan Duijndam van de partij bij Ekoplaza Delft en Gimsel Rotterdam, Jan Brandsma bij Ekoplaza Zwolle en Rosalinde en Jeroen Konijn waren bij de overhandiging bij Odin Alkmaar en Ekoplaza Stadhouderskade aanwezig. In de laatstgenoemde winkel kregen zij gezelschap van Kees de Pater namens Vogelbescherming Nederland. GroenLinks-politicus Rik Grashoff vergezelde Jan Duijndam en Edwin Crombags bij Ekoplaza Delft.


Ekoplaza-ondernemer Rina van der Stok, BD-boer Jan Duijndam en GroenLinks-politicus Rik Grashoff bij de overhandiging bij Ekoplaza Delft.

Peter Schuurman, Vestigingsmanager van Odin in Alkmaar, reageert als volgt: "Wij ondersteunen natuurlijk het initiatief van de Vogelbescherming en Zuiver Zuivel om samen actie te voeren voor meer aandacht voor weidevogels en boerenlandvogels. Het sluit naadloos aan op onze visie voor eerlijke landbouw. Want dieren zijn geen economische objecten maar onze metgezellen waar we broederlijk en met respect mee om moeten gaan."
 

Diverse maatregelen voor boerenlandvogels

In totaal hebben de 30 boerderijen die leveren voor de biologische zuivelmerken Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel zo'n 2800 hectare weidegrond in beheer, waarvan 850 hectare kruidenrijk grasland met uitgestelde maaidatum. Van de veehouders in weidevogelgebieden gaat in een periode van 5 jaar het aantal hectare weidegrond dat voldoet aan de strenge normen van Vogelbescherming omhoog van 20 naar 33%. Bij de veehouders die niet in weidevogelgebieden zitten, vindt groei plaats van het percentage kruidenrijk grasland en streekeigen landschapselementen. Hiermee worden weidevogels en andere boerenlandvogels gered. Maatregelen die onder andere bij de boerderijen worden genomen zijn stimuleren van kruidenrijk grasland, vernatting, behoud en herstel van streekeigen landschapselementen, broedgelegenheid op en rondom het erf en legselbeheer op het hele bedrijf.
 
Voor meer informatie:

Edwin Crombags
Weerribben Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
Edwin.crombags@weerribbenzuivel.nl
www.weerribbenzuivel.nl