Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sluipwespen niet meer toereikend

Tijdelijke vrijstelling Reptol voor bestrijding appelbloesemkever

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van Raptol ter bescherming van de teelt van appel tegen appelbloesemkever in de biologische appelteelt. De vrijstelling is verleend voor de periode 1 maart tot en met 15 april. Vanwege de risico's voor het milieu gelden forse, driftreducerende voorschriften op stroken van 20 meter breed langs alle zijden van het perceel.

Op ongeveer 25 procent van het areaal biologische appels wordt jaarlijks ingegrepen tegen Appelbloesemkever. In 2016 was de populatie erg groot. Door de grootte van de populatie verwacht men komende seizoen veel schade. Wanneer de populatie niet verlaagd kan worden als de omstandigheden dit vereisen, wordt de biologische teelt van appel onrendabel waardoor dit insect teeltbedreigend is.

Twee inheemse sluipwespsoorten zijn in staat de populatiegroei van de appelbloesemkever af te remmen. Het is echter niet mogelijk om deze sluipwespen te kweken of de natuurlijke populatie te bevorderen. Gerichte inzet van deze sluipwespen is daarom niet mogelijk. De koolmees is ook een natuurlijke vijand van de appelbloesemkever. Het ophangen van koolmeeskasten wordt op biologische bedrijven veel gedaan. De effectiviteit van deze maatregel is echter onvoldoende om de populatie appelbloesemkevers te onderdrukken.

Bron: Staatscourant / AgriHolland
Publicatiedatum: