Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ophokplicht: wat je als Belgisch biologisch pluimveehouder moet weten

Nadat er een geval van vogelgriep werd vastgesteld bij een hobbyhouder in het Belgische Denderbelle, geldt er daar sinds 2 februari een ophokplicht voor alle pluimvee. Voor de professionele sector was die al langer van kracht.



Rondom de hobbyhouderij is een bufferzone ingesteld van 3 kilometer, waar alle vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren verboden is. Er ligt geen professioneel bedrijf in deze bufferzone. Toch komt het er nu op aan om de vogelgriep blijvend uit de stallen te houden en we doen dan ook een oproep aan iedereen in de sector om alle bioveiligheidsmaatregelen te nemen. Het komt er nu op aan om de vogelgriep blijvend buiten onze stallen houden.

Wie abnormale sterfte van wilde vogels vaststelt, kan dit melden via het gratis telefoonnummer van de influenzalijn (0800-99777). Het FAVV vraagt de pluimveesector om de voorzorgsmaatregelen correct toe te passen. Het wil hierbij vooral de aandacht vestigen op:
  • Het respecteren van het verbod op contact met pluimvee binnen de 4 dagen na terugkeer uit een risicogebied voor vogelgriep;
  • Het correct toepassen van bioveiligheidsmaatregelen;
  • De verplichting om monsters voor een onderzoek voor vogelgriep over te maken aan DGZ/Arsia, indien een toom minder goede productieparameters vertoont of wanneer gestart wordt met een behandeling;
  • De voortdurende afschermplicht voor professioneel gehouden pluimvee in gebieden met veel trekvogels (gevoelige natuurgebieden).
Een zo snel mogelijke detectie van een mogelijke besmetting is de beste garantie voor een succesvolle bestrijding van de ziekte. Het is daarom belangrijk om de bioveiligheidsmaatregelen blijvend toe te passen om een mogelijke insleep in de stallen te voorkomen.

Gevolgen biocertificatie
Het ophokken van biopluimvee heeft geen effect op de biostatus van de dierlijke producten (eieren, vlees). Artikel 14, b, iii van verordening 834/2007 is van toepassing: "de dieren hebben permanent toegang tot uitloop in de open lucht, bij voorkeur weidegrond, wanneer de weersomstandigheden en de staat van de grond dit mogelijk maken, tenzij beperkingen en verplichtingen in verband met de bescherming van de volksgezondheid en de diergezondheid worden opgelegd op grond van communautaire regelgeving"

Voor meer informatie over de vogelgriep, lees hier het volledige dossier.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: