Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grensvlakproducten dreigen tussen wal en schip te vallen

Propolia neusspray zonder label toch biologisch?

Het bio-certificaat voor Propolia neusspray is onlangs komen te vervallen, meldt de Franse fabrikant van het merk cosmetica- en verzorgingsmiddelen op basis van honingbijproducten. Reden is een wetswijziging, waardoor neussprays niet langer vallen onder cosmetica, maar onder medische hulpmiddelen. Ondanks dat alle plantaardige ingrediënten plus de in de spray verwerkte honing en propolis afkomstig zijn van biologische landbouw is certificerend orgaan Ecocert genoodzaakt het certificaat in te trekken. Wel blijft op het etiket het bio-percentage staan.

Heermoes

Propolia heeft besloten om de samenstelling van de neusspray ongewijzigd te laten. Juist vanwege de biologische herkomst koos Propolia voor heermoesextract als één van de hoofdbestanddelen. Nu de spray niet langer biologisch mag heten, ligt een niet-biologisch en goedkoper alternatief voor de hand, maar Propolia houdt vast aan haar principes. De vraag is hoe zij haar doelgroep van liefhebbers van biologische verzorging attent maakt op een middel dat niet biologisch gecertificeerd is, maar wel uit biologische ingrediënten bestaat.



Grensvlakproducten

Propolia is niet de enige die worstelt met het 'bio-niet-bio'-fenomeen. Bedrijven die zich richten op natuurlijke gezondheid en verzorging krijgen te maken met de bijzondere wetgeving en regels op het gebied van grensvlakproducten, middelen die de ene keer als cosmetisch en de andere keer als medisch beschouwd worden, afhankelijk van de toepassing. Hierdoor kunnen producten soms wel en soms niet biologisch gecertificeerd worden. Sinds 2010 zijn er binnen de EU-lidstaten commissies die zich bezighouden met vraagstukken rond grensvlakproducten. In Nederland is de Adviesgroep Statusbepaling (AgS) opgericht, waarin organisaties als de NVWA, IGZ en het RIVM zitting hebben. Een apart label 'van biologische herkomst' is volgens Imkerij de Werkbij, distributeur van Propolia in Nederland, geen optie, omdat de consument op het gebied van keurmerken door de bomen het bos al niet meer ziet.

Voor meer informatie:
Imkerij de Werkbij
info@dewerkbij.nl
www.dewerkbij.nl
T: 0317 – 612942
Publicatiedatum: