Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handlamp op zonne-energie brengt daglicht naar de duisternis

Velux Groep levert binnenkort 20.000 solarlampen aan verkopers in Zambia, Zimbabwe, Sierra Leone en Malawi. Het Natural Light project werd opgestart ter ere van het 75-jarig bestaan van het bedrijf en is een samenwerking met sociale onderneming Little Sun en non-profitorganisatie Plan International. Het winnende ontwerp van een internationale ontwerpwedstrijd, een handlamp met zonnepaneel, werd geproduceerd en er werden 14.500 stuks gedoneerd aan Afrikaanse regio's zonder elektriciteit. Het project breidt zich nu uit naar Malawi.



Michel Sombroek, algemeen directeur VELUX Nederland vertelt: "Ons bedrijf is gebouwd op kennis van daglicht en frisse lucht en het Natural Light project was een mooie manier om ons 75-jarig bestaan te vieren en buiten onze normale markten voor betere leefomstandigheden te zorgen. Het Natural Light project levert lampen om na zonsondergang bij te lezen of koken vervangt de stinkende kerosinelampen en helpt jonge, ambitieuze ondernemers, die nu hun eigen zaak hebben."

"Na de zeer positieve ontvangst in de andere landen hebben we het programma uitgebreid naar Malawi. Teamleden uit Zambia hebben hun verhaal gedeeld met de nieuwe deelnemers van het project in Malawi en we zijn enthousiast dat zij nu ook onderdeel uitmaken van de Natural Light familie."



Veiligheid, duurzaamheid en gezondheid bevorderen

Het project heeft drie belangrijke doelen. Als eerste brengt het duurzame lichtbronnen naar regio's waar geen elektriciteit is. Daarnaast is er een ondernemersmodel opgezet, waardoor lokale verkopers geld kunnen verdienen: een groot succes. Op dit moment zijn er 50 verkopers in drie Afrikaanse landen die Natural Light solarlampen verkopen via hun eigen bedrijfje. De Natural Light solarlampen helpen ten slotte ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, doordat er minder giftige kerosinelampen die CO2-gassen uitstoten, gebruikt worden. In plaats daarvan wordt nu gebruik gemaakt van de duurzame energie van de zon.



Olafur Eliasson, kunstenaar en oprichter van Little Sun, licht toe: "De Natural Light solarlamp zorgt niet alleen voor energie in Afrikaanse gemeenschappen zonder elektriciteit. Het zorgt er ook voor dat mensen middelen hebben om de controle te krijgen over hun eigen leven. Door te zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht, zijn mensen onafhankelijker en kunnen ze veilig werken, studeren en koken in het donker."

De extra Natural Light solarlampen zijn klaar om geleverd te worden. Komende maanden zal een aantal lokale verkopers in Malawi worden opgeleid om de solarlampen te verkopen, door middel van workshops, rollenspellen, demonstraties en groepswerk.



Voor meer informatie: www.naturallightsolarlamp.com
Publicatiedatum: