Voor het eerst in het vastkokende segment

Groter aanbod plaagresistente bio-aardappelen

De aardappelrassen overwonnen in de rassenproef met biologische aardappelen in 2016 onder meer wateroverlast, plaagdruk en droogte. In het aanbod is het aandeel plaagresistente rassen sterk toegenomen met ook nieuwe opties in het vastkokende segment.

Proefopzet voor het eerst met breedspoortractor

De proef werd aangelegd op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro in Beitem op een zandleembodem. De voorteelt was broccoli en de groenbemester Japanse haver. Alle bewerkingen gebeurden met een breedspoortractor van 3 meter op vaste rijpaden om verstoring van de proefveldjes te voorkomen. Er werd bemest met 30 ton per hectare biologische runderstalmest. Dertien rassen werden uitgeplant in 4 herhalingen en 8 rassen als collectie in 1 herhaling. Vanaf 2 maart werd alle pootgoed voorgekiemd. Op 3 mei werd onder goede omstandigheden geplant op 36 cm in de rij en met een tussenrijafstand van 70 cm.

Opmerkelijk groeiseizoen

De onkruidbestrijding gebeurde volledig mechanisch. De kleine ruggen werden voor en tijdens de opkomst driemaal gewiedegd met een Treffler wiedeg. Eind mei was de opkomst volledig. Er kon door de uitzonderlijk natte maand juni slechts één keer aangeaard worden op 9 juni. De tweede aanaardbeurt viel letterlijk in het water. Het resultaat was een onvoldoende opgebouwde aardappelrug. Vanaf eind juni ontwikkelde het loof zich voldoende zodat onkruidontwikkeling toch binnen de perken bleef.

Om de raseigen plaagtolerantie goed in beeld te hebben, werd er expliciet voor geopteerd om geen plaagbestrijding uit te voeren. De aardappelplaag (Phytophthora infestans) stak vooral eind juni de kop op. De meest gevoelige rassen waren dan al verloren. De rest van het groeiseizoen was warm en grote regen bleef uit. Dit zorgde omwille van de bedorven bodemstructuur voor versteende en vaak gebarsten ruggen. Door het slecht ontwikkelde wortelstelsel zorgde dit alsnog voor droogtestress in de laatste groeifase. Er werd niet beregend. Op 25 augustus werd de proef gebrand en op 3 oktober gerooid aan een gemiddelde +35mm opbrengst van 33 ton per hectare.

Meer opties bij keuze plaagresistente variëteiten

In de groep van plaagresistente of tolerante rassen tellen we 13 stuks. Met uitzondering van Bionica behaalden ze opbrengsten tussen 30 en 50 ton per hectare. Alouette is opnieuw een kwaliteitsvolle, vastkokende tafelaardappel met rode schil. Carolus leent zich voor de frietindustrie en kan eventueel ook als bloemige tafelaardappel dienst doen. Connect is sterk in het veld en is met een tijdige loofdoding geschikt als bloemige tafelaardappel. Sevilla was dit jaar zowel in opbrengst als in culinaire kwaliteit eerder matig. Bionica kon slecht overweg met de moeilijke groeiomstandigheden.

Voor het eerst dienen zich ook enkele plaagresistente rassen aan in het vastkokende segment. Passion en Tentation zijn voor het eerst in proef en ogen veelbelovend. Het zijn vastkokende tafelaardappels met witgele schil en een goed opbrengstpotentieel. Cammeo is interessant voor wie de witgele vleeskleur kan waarderen. De resterende plaagresistente rassen verdienen verder onderzoek in de toekomst.

Voor de hele publicatie, klik hier.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven