Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniël Saat, restaurant Spirit:

"Mensen willen wel biologisch eten, maar je moet ze verleiden"

Spirit is een 100 procent biologisch en 100 procent vegetarisch buffetrestaurant en Daniël Saat zwaait er de pollepel. Het idee is simpel: goed eten maken dat beter smaakt. Beter in je mond, in je hoofd én in je hart.



"Mensen willen wel biologisch eten, maar je moet ze verleiden. Ons buffet is altijd uitnodigend, goed op smaak en overdadig. De biologisch vegetarische keuken heeft een wat karig imago: je zou er altijd geitenkaas krijgen met een pluk rucola. Of een ei. Wij bieden veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van: een Gyoza met tofu, gember en een deeg van spelt? Of tofu-maki rolletjes gevuld met zeewiersalade? Geroosterde aubergine met een noten-sesamdressing, vergezeld door een wilde rijst-knolselderijsalade met hazelnootvinaigrette?"

Laagdrempelig

"Bovendien zijn we laagdrempelig. Mensen kunnen voor rond de zeventien euro al een lekker bord vol halen en omdat we voor de buffetvorm hebben gekozen, kan dat ook snel. Je loopt bij ons zo even binnen voor een gezonde maaltijd. In Rotterdam is het een groot succes: we bestaan al tien jaar en ontvangen tussen de vijfhonderd en duizend klanten per dag. Vandaar dat we nu ook een vestiging in Amsterdam geopend hebben. Het is een commercieel succes ja, maar kwaliteit blijft het toverwoord.

Het gaat goed met de biologische horeca en de consument doet bewuster inkopen. Biologische producten worden op steeds meer plaatsen aangeboden en dat zet de kwaliteit onder druk. De verleiding om voor kwantiteit te kiezen, kan groter worden. Niet doen, denk ik dan: kwaliteit wint immers uiteindelijk altijd."

Familiebedrijf

"Mijn moeder probeerde altijd zo gezond mogelijk voor ons te koken. Ik ben macrobiotisch opgevoed. Als puber heb me daar tegen afgezet, maar toen ik klaar was met de koksopleiding, merkte ik hoe waardevol haar benadering was. Ik ervoer overigens ook een verschil in conditie: ik voelde me veel fitter als mijn eetpatroon in balans was.

Spirit is onderdeel van ons familiebedrijf: mijn vader is de oprichter en architect , mijn moeder geeft natuurvoeding kooklessen en leidt het lescentrum en mijn zus runt de Gimsel winkel in Rotterdam. We hebben allemaal onze eigen sterke punten, waar we zo optimaal gebruik van kunnen maken en het is ook gewoon leuk om samen te werken."

Inspiratie

Ik geniet het meest van koken, nieuwe recepten bedenken en creatief zijn. De combinatie smaak en presentatie is mijn specialiteit: ik wil mensen laten genieten en dan moet het er ook heerlijk uitzien. De Nederlandse consument wilde lange tijd vooral graag veel eten. Die tijd hebben we hopelijk gehad. Wij willen onze gasten iets goeds voorschotelen. Dan verleid je ze wel tot het waarderen van bijzondere smaken. Daarbij kun je bijvoorbeeld een alternatief bieden voor iets wat er al is. Ik heb in Tokio een vegetarisch sushi-restaurant gezien. Dat lijkt me een leuke uitdaging. Als je een goede kok bent en een goede ondernemer, dan kun je daar iets mee.

"Ik haal mijn inspiratie overal vandaan: andere landen, kookboeken, collega's, internet. Maar ook van de groenten zelf. Er kan me zomaar iets te binnen schieten als ik naar schorseneren kijk. Ik heb ook veel geleerd van de natuurvoeding, maar de gerechten voor ons restaurant zijn meer op smaak gebracht."

Planeet

"Deze manier van koken is natuurlijk ook nog goed voor de maatschappij en onze planeet. Maar dat is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er niet zo vaak over nadenk. Ik ben zo opgevoed. Ik hoop dat het over pakweg vijftig jaar voor de meeste mensen heel gewoon is om biologisch te eten en minder vlees te gebruiken. Ik ondersteun de biologische landbouw met heel mijn ziel en zaligheid. We zijn ook honderd procent SKAL-gecertificeerd. Dat schept duidelijkheid voor onze klanten en dat is belangrijk.

Mijn droom? Een biologisch vegetarische à la cartezaak beginnen in Rotterdam. Dan kan ik nog meer creativiteit kwijt. En dat gaat me lukken ook!"

Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl
Publicatiedatum: