Actie Red de Biokoe gaat door

Meerderheid Tweede Kamer spaart biokoeien niet

Op 6 december heeft de Tweede Kamer gestemd over de fosfaatwetgeving. Grondgebonden bedrijven zullen niet gekort worden. Maar nog steeds worden ruim 6000 biologische koeien met de slacht bedreigd om de derogatie van de gangbare veehouders te behouden.

Veel biologische bedrijven zullen gedupeerd worden door de peildatum van 2 juli 2015. Deze bedrijven waren op die datum volop in ontwikkeling of hadden toevallig op die dag weinig dieren in de stal. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil die biologische bedrijven net zo behandelen als gangbare bedrijven, ondanks het feit dat bioboeren onder een aparte biologische mestwetgeving vallen, zonder derogatie. Voorstellen die dat wilden veranderen, haalden geen meerderheid. Daarmee kiest de Tweede Kamer ervoor om biologische boeren te duperen met maatregelen die bedoeld zijn om de derogatie voor gangbare boeren te redden.
 
Gerben Braakman, biologische melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van Natuurweide: "Het is onvoorstelbaar dat men om de derogatie voor gangbare bedrijven te redden, ook biologische bedrijven en hun koeien wil opofferen. Het enige lichtpuntje is dat biologische bedrijven genoemd worden in het aangenomen amendement dat meer ruimte geeft om knelgevallen te helpen. We verwachten veel knelgevallen bij de biologische boeren te gaan zien als dit allemaal doorgaat."
 
Overigens heeft staatssecretaris Van Dam aangegeven dat het stelsel van fosfaatrechten niet doorgaat, als de derogatie niet wordt gered. Dit is het geval als het Nederland niet lukt om de mestproductie voldoende te beperken. In dat geval kunnen de bioboeren hun koeien houden.
 
De bioboeren zullen zich nu eerst richten op de behandeling in de Eerste Kamer. De petitie Red de Biokoe blijft online, zodat meer mensen kunnen tekenen. Teken hier.

Voor meer informatie: reddebiokoe.petities.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven