Global 2000-test: gewasbeschermingsmiddelenresiduen op citrus

"Alleen citrus uit biologische teelt is werkelijk betrouwbaar"

De Oostenrijkse milieubeschermingsorganisatie Global 2000 heeft vlak voor Sinterklaas en kerst citrus onder de loep genomen en 50 monsters onderzocht op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Hoewel de situatie vergeleken bij tests uit eerdere jaren iets is verbeterd, blijft het dringende advies: kies voor in de zak van Sinterklaas, voor op het kerstgebak, in de punch of in de jam liefst voor biologische citrusschillen.

Cocktail aan gewasbeschermingsmiddelen gevonden op citrus

Citrus hoort tot de fruitsoorten met de grootste belasting met resten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij alle geteste conventionele monsters werden resten van gewasbeschermingsmiddelen gevonden. In 95 procent van de gevallen zelfs van meerdere verschillende middelen. Dr. Waltraud Novak, deskundige op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen bij Global 2000, zegt over de testresultaten: "Het is een echte cocktail aan gewasbeschermingsmiddelen en over de wisselwerkingen van gewasbeschermingsmiddelen is nog maar erg weinig bekend. De werkzame stoffen zouden elkaar kunnen beïnvloeden en ook versterken. Citrus zou veel schoner geproduceerd kunnen worden."

Het grootste deel van de resten van gewasbeschermingsmiddelen vindt men bij citrus op de schil, die normaal gesproken niet opgegeten wordt. Maar juist in de adventsperiode wordt de schil vaak toch gebruikt, bijvoorbeeld in koekjes, punch of jam.Alleen biologische citrusschillen eten of verwerken

Ook de aanduiding 'schil geschikt om te eten' biedt nog lang geen garantie dat de schil ook vrij is van gewasbeschermingsmiddelen. Want bij de productie worden toch gewasbeschermingsmiddelen ingezet, en deze zijn dan ook op de schil te vinden. Zo werd in monsters die gekenmerkt waren met 'schil geschikt om op te eten' of 'onbehandeld' desondanks tot wel drie verschillende werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen aangetoond. Alleen citrus uit biologische teelt is werkelijk betrouwbaar. "Alle twaalf door ons geteste biologische monsters waren volledig vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen", zegt Waltraud. "In de biologische landbouw mogen geen gewasbeschermingsmiddelen in worden gezet, daarom raden wij aan om alleen biologische citrus te kopen wanneer de schil gebruikt wordt om te koken of bakken."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.