Van Dam over voorstel herziening Europese biologische verordening:

"Introductie drempelwaarde residuen gewasbeschermingsmiddelen tricky"

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 12 en 13 december zal onder andere worden gesproken over de voortgang van de onderhandelingen over het voorstel tot herziening van de Europese verordening voor biologische productie en etikettering van biologische producten. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakt zich grote zorgen over een mogelijk voorstel over de introductie van een drempelwaarde voor de aanwezigheid van de residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij overschrijding van de drempelwaarde voor residuen vindt direct decertificering van de biologische onderneming plaats ongeacht de oorzaak van de besmetting. Een dergelijke aanpak verdraagt zich volgens Van Dam niet met de huidige procesbenadering van de biologische productie, waarbij eerst wordt onderzocht hoe de besmetting is veroorzaakt. Dit kan de groei van de biologische sector belemmeren omdat producenten afhaken vanwege de financiële risico's die ze lopen.

Van Dam vindt het wel belangrijk dat het dossier binnen afzienbare termijn succesvol kan worden afgerond zodat er een einde komt aan de onzekerheid over nieuwe regels voor de productie, bereiding en handel in biologische producten waarmee de biologische sector te maken heeft.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.