Geen aanwijzingen voor verdere opvallendheden bij de productdeclaratie

Onderzoek Duitse Naturland naar omgekatte biowortelen gepresenteerd

In verband met omgekatte biologische wortelen uit Europa naar Duitse biowortelen, heeft de Duitse coöperatie 'Naturland Bauern' opdracht gegeven tot verdere onafhankelijke controles. De resultaten hiervan zijn nu bekend.

Na de eerste stappen genomen te hebben om de beschuldigingen op te helderen, heeft het onderzoeksrapport van de 'Raiffeisenverband Westfalen Lippe' uit Münster bevestigd dat de beschuldigingen kloppen. De 'Raiffeisenverband Westfalen Lippe' is de levering van 410 ton wortelen van de bedrijven 'Bio Frische Service' en 'Nur Bio' aan de coöperatie tussen augustus en december 2015 nagegaan. Daarbij heeft zij vastgesteld dat er voorafgaand aan de levering aan de coöperatie overwegend onjuiste herkomstdeclaraties opgegeven moeten zijn. Jaarlijks verwerkt de coöperatie 16.000 ton wortelen. Hierdoor was 2,5 procent van de totale hoeveelheid eenmalig bij dit voorval betrokken.

De verantwoordelijke bio-controlepost IMO (Duits Instituut voor Marktecologie), heeft dit resultaat in een eigen, aan de hand van steekproeven uitgevoerde controle van de goederenstroom bevestigd. In het voorlopige onderzoeksrapport wordt nadrukkelijk benoemd dat er geen conventionele wortelen zijn omgekat naar biologische wortelen, maar dat biologische wortelen met Nederlandse en Deense herkomst omgekat werden naar Duitse biowortelen. Dit gebeurde ondanks dat er in principe, zo meldt het rapport verder, voldoende productcontrole binnen het systeem van de coöperatie plaatsvindt. In dit concrete geval werd dit systeem naar inschatting van de IMO-controleur echter opzettelijk omzeild. Tot deze conclusie komt de controleur omdat "enkel bij de twijfelachtige wortelhandel met Bio Frische Service en Nur Bio de vrachtpapieren zijn verdwenen."

De raad van commissarissen en het bestuur van de coöperatie hebben reeds voor afsluiting van de onderzoeken een onmiddellijke herziening van de productcontrole besloten met het doel om het systeem zo aan te scherpen dat deze beter beschermd is tegen verkeerd gebruik en misbruik, onder meer door controle volgens het vierogenprincipe.

Ondertussen heeft de coöperatie afscheid genomen van haar directeur en de betrokken medewerker. Per 1 januari 2017 treed Volker Ludolph, zoals sinds april 2016 gepland, toe tot het bedrijf als nieuwe directeur. De 43-jarige Volker Ludolph heeft tot nu toe leidinggevende functies bekleed bij grote bedrijven binnen de Duitse levensmiddelenhandel.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven