Vandaag: overhandiging petitie 'Red de biokoe' aan Tweede Kamer

Vandaag om 16.30 uur bieden vertegenwoordigers van Biohuis en Natuurweide de petitie 'Red de Biokoe' aan aan kamerleden en woordvoerders van landbouw. De petitie is inmiddels door ruim 14.000 mensen ondertekend. Het kabinet wil dat ook biologische koeien geslacht worden, zodat gangbare koeienboeren extra mest kunnen gebruiken vanwege derogatie. De biologische sector startte een actie 'Red de biokoe' om de politiek op te roepen een uitzondering te maken voor de koeien op biologische bedrijven.
 
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer dit. De biologische belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide willen dat de biologische koeien blijven. De biologische boeren zijn deel van de oplossing, niet van het probleem. Gerben Braakman, biologisch melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van De Natuurweide" "Biologische boeren werken vanuit de kringloopgedachte. Een boer heeft nooit meer koeien dan het land aankan. De consument waardeert dat steeds meer, en de biologische melk is bijna niet aan te slepen. Moeten wij nu onze koeien laten slachten om de hoge mestproductie van onze gangbare collega's in stand te houden? Beleid waarbij de vervuiler betaalt zou veel logischer zijn."
 
Staatssecretaris Van Dam van Landbouw vindt dat ook biologische boeren gekort moeten worden op het aantal koeien en de melkproductie. Gerben Braakman: 'Natuurlijk kan het anders, als de staatssecretaris maar wil. Laat de staatssecretaris kiezen voor een toekomst voor grondgebonden bedrijven. De overproductie van gangbare mest komt door intensieve bedrijven. Zij hebben belang bij de derogatie. Bij een derogatie mag een boer veel extra mest gebruiken. Biologische boeren doen per definitie niet mee aan de derogatie. Zij gebruiken veel minder mest."

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.