Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Cuppen van Maatschap Cuppen:

"Biologische teelt gaat het winnen"

Hij is een warm pleitbezorger van en voor de biologische teelt van zowel bloemen als groenten. Op een bescheiden areaal teelt Hans Cuppen diverse producten: amaryllis, sanseveria, winterpostelein, rucola en aardbeienplanten. Dat doet hij al jaren zonder chemie en kunstmest, maar met een resultaat waar hij trots op is.

Het geheim van een gezonde teelt zit hem in een gezonde bodem en een gezonde plant is een weerbare plant. "Weerbaar telen is niet de oplossing voor allerlei ongemakken, het is het voorkomen daarvan. Een weerbare plant, bijvoorbeeld, trekt geen luizen aan. Luizen zijn gek op suikers, maar een gezonde plant zet suikers om in zetmeel. Daarom zijn we al weer jaren geleden gestopt met het toedienen van stikstof. Extra stikstof bevordert de fotosynthese en dus de aanmaak van suikers, maar als er teveel suikers zijn kan een plant dat niet allemaal omzetten in zetmeel. En wat doet een luis: die ruimt planten op die niet goed gedijen, bijvoorbeeld wanneer deze teveel suikers bevat."



Als je grond goed is, kun je ook alles door elkaar telen, weet Hans, maar dat betekent niet dat je de boel de boel kunt laten. "Alles moet in die bodem zitten, opdat de natuur z'n werk kan doen. Dat is een continu leerproces. Er zijn 30 jaren overheen gegaan en misschien wel meer leergeld dan me lief is voordat het liep zoals ik wilde. Maar, en dat is echt waar: het betaalt zich terug."

Hans haalt het voorbeeld aan van een collega-aardbeienteler. In aardbeien wordt vaak gespoten en 'alles' kan erin komen. "De teler in kwestie zat daarmee in z'n maag. Er moet vaak gespoten worden, maar toch deed zich altijd wel weer iets voor. Maar het is een vicieuze cirkel. Dat heb ik hem ook voorgehouden: niet meeldauw is jouw probleem, zei ik: je grond moet goed zijn. Hij besloot de boel om te gooien en ook in te zetten op weerbaar telen. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar inmiddels kan hij gedeeltelijk biologisch plukken en zit hij met het terugdringen van chemie aardig op de goeie weg."



Handel heeft het niet op bio

Maatschap Cuppen is een van de weinige bedrijven met biobloemen. Hoewel Hans er al decennia mee bezig is, en met hem een kleine groep telers er zogezegd mee weg loopt, lijkt het sector breed maar niet van de grond te komen. Zo staken alweer jaren geleden een 23-tal bloemenkwekers onder de noemer Florganic en later als Bioflora de koppen bij elkaar om voor gezamenlijke belangen op te komen, maar vooral vanwege een moeizame relatie met de handel en op het vlak van afnamegaranties bleek het lastig en haakten velen ervan weer af."

Toch zitten begrippen als bio, duurzaamheid en milieuvriendelijk bij de consument steeds meer tussen de oren. "Het is de handel die het tegenhoudt en niet de consument", vervolgt Hans. "Die weet niet wat hij met 'bio' moet. Daar is misschien 'iets' mee. Er zit een verhaal bij dat hij ook moet verkopen. En op de klok verkoopt bio ook niet goed. Prijzen zijn eerder lager dan hoger, terwijl productiekosten vaak juist wat hoger liggen."



Bedrijfsvoering

Met het oog op de afzet is de kweker dan ook helemaal van de klokken afgestapt. "Ik teel alleen wat ik vooraf verkocht heb. Noem het zelfbescherming, maar zeker met een relatief klein bedrijf wil je de nodige garantie". Een andere ontwikkeling is dat amaryllis de laatste jaren wordt afgebouwd, deels om dezelfde reden. "We hebben er een grote klant, een supermarkt in Zwitserland. Maar die wil altijd maar een maatje, in een bepaalde kleur, en in de praktijk is het heel lastig dat voor elkaar te krijgen. Dan blijven we met veel product zitten. En als die wegvalt, wat dan?"

Maar toekomst heeft zijn kwekerij, als het aan Hans zelf ligt, zeker. "We hebben een goeie kas, recentelijk grondig gerenoveerd, met nieuwe ketel, schermen, alles erop en eraan. Ik ben de jongste niet meer en de vraag van opvolging doemt op. Wat dat betreft is die toekomst nog ongewis, maar als er iemand met groene vingers op het toneel verschijnt – ik houd me aanbevolen."

Ommezwaai?

En toekomst heeft ook het biotelen. "Het afgelopen jaar leek er weer wat meer animo te zijn en af en toe belt de handel mij. Dat is nieuw. Ook is die handel zich links en rechts aan het certificeren, dus misschien gaat het eindelijk de goede kant uit. Het zou daarom goed zijn als een verband als Bioflora weer wat meer leven ingeblazen zou kunnen worden."

En bio heeft de toekomst want, weet Hans, het product is domweg beter. "Met een gezonde, rijke bodem produceer je de beste, meest voedingsrijke producten, en bovendien een mooi en uniform product: ik daag iedereen uit het met eigen ogen te komen zien. Een biologische teelt betaalt zich terug, maar er gaat een leertraject aan vooraf. Ik heb ook echt de wijsheid niet in pacht, leer elke dag nog bij en vaak roept ieder handvat weer 5 nieuwe vragen op. Maar die kennis en dat bewustzijn dat bio werkt en dat we voor een goed deel kwijtgeraakt, dat gaan we herontdekken. Dat gaat gebeuren, hoe dan ook, want biologisch – ik herhaal het nog maar eens – is beter voor mens, milieu én gewas."

Momenteel zijn weer volop droge bollen en bol op pot voor de kerst beschikbaar. Deze bol op pot – in hele dikke maat: 30 tot 34 cm – is in 4 verschillende kleuren verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook stelen van de snij amaryllissen wederom beschikbaar.

Voor meer informatie:
Hans Cuppen
Maatschap Cuppen – Cuppen

Meterikseweg 124
5961 CZ Horst
T: 077-3985383
M: 06-20997721
hans.cuppen@kpnmail.nl
www.biobloemcuppen.nl
Publicatiedatum: