Onderzoek naar biologische appel- en perenteelt voor industrie

Welke kansen liggen er voor de teelt van biologische appelen en peren voor de industrie? Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer laten dat in een nieuwe studie onderzoeken. De biosector kampt al enige tijd met een tekort aan biologisch geteeld industriefruit voor appel en peer. Dat tekort lijkt bovendien structureel te zijn. Omgekeerd krijgen Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer wel vragen van telers die geïnteresseerd zijn om industriefruit te telen. Hier liggen dus kansen voor uitbreiding van het areaal.

Om deze kansen goed in beeld te brengen hebben Bio zoekt Boer en Bio zoekt Keten het onafhankelijk adviesbureau Delphy de opdracht gegeven om de teelttechnische aspecten en de rendabiliteit van de biologische industrieteelt de komende winter te onderzoeken.

Het uitgangspunt is een economisch rendabele teelt in combinatie met de eisen van de afnemers. Bij teelttechniek spelen rassen, plantsysteem, snoei en onderhoud, ziekten en plagen en oogsttechniek een rol. Bij de rendabiliteitsberekeningen wordt gekeken naar investeringen, kosten van inplant, onderhoud en arbeid, én de kostprijs per kilo geteeld product. Markt en afzet zijn het uitgangspunt voor de bedrijfsmodellen en berekeningen.

In gesprekken met belangrijke afnemers worden de eisen en de marktpotentie in kaart gebracht. Gerjan Brouwer (biologische fruitteelt) en Adri Streef (fruitteelt en economie) van Delphy zetten de mogelijkheden en randvoorwaarden op een rij en maken rendabiliteitsberekeningen. Op de eindbijeenkomst in februari-maart worden de verschillende teeltmodellen en de daarbij behorende economische berekeningen gepresenteerd.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven