Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische koolteler plaatst bijna 2000 zonnecellen voor koelcellen

Op het dak van de bedrijfsgebouwen van koolteler Gebroeders Kos in het Noord-Hollandse Oudkarspel worden 1.892 zonnepanelen geplaatst. Daarmee kan per jaar 500.000 kWh aan stroom worden opgewekt voor de teelt en gekoelde opslag van biologische kool.

Door de plaatsing van de panelen, gefabriceerd door de Nederlandse fabrikant Autarco, wordt een einde gemaakt aan de hoge energierekening die met de teelt en opslag van de kolen gepaard ging.

kWh-garantie voor geleverde opbrengst

Volgens Mart Hoogenboom, directeur van Autarco-dealer Sunconnect, geeft zijn bedrijf als enige in Nederland een kWh-garantie. "Mocht het zonne-energiesysteem niet opleveren wat we verwachten, dat krijgt de teler het verschil in gemiste kWh’s in euro’s terugbetaald". Daarnaast maakt de groenteteler gebruik van de SDE-subsidie van de overheid.

Roel van den Berg, directeur van Autarco: "In vijf jaar tijd wordt met ons systeem bij Gebroeders Kos gegarandeerd 2.047.000 kWh stroom opgewekt. Dat is net zo veel als 150 huishoudens verbruiken. Over de vijftienjarige looptijd van de SDE-subsidie is de verwachte opbrengst zo’n 6 MWh en behaalt het bedrijf een jaarlijks rendement van meer dan 10 procent op de investering. Bovendien wordt de CO2-emissie van het bedrijf met 3.500 ton verkleind; daarmee wordt een uitstoot voorkomen die bijna net zo groot is als wat dieselauto's produceren bij 15 miljoen gereden kilometers."

Volgens Autarco wordt de kWh-garantie mogelijk gemaakt doordat het het volledige systeem levert. Daardoor heeft het Eindhovense bedrijf naar eigen zeggen "de volledige controle over de kwaliteit van alle verschillende onderdelen."

Bron: Koudeluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: