Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schadevergoeding voor Duitse akkerbouwer

Biologische opkweek was niet biologisch

De schade die een Nederlandse opkweker van groenteplanten aan een Duitse akkerbouwer toebracht, moet worden vergoed. De schade ontstond doordat de opkweker biologische planten leverde, die na onderzoek niet biologisch bleken te zijn. De rechtbank in Den Haag deed op 15 november uitspraak in een hoger beroep over deze zaak, dat meldt de website Rechtennieuws.nl



De Duitse akkerbouwer twijfelde of de geleverde planten daadwerkelijk volgens de biologische richtlijnen waren opgekweekt. Nader onderzoek door de Duitse controle-instantie Abcert bevestigde de twijfel; de planten voldeden niet aan de eisen. Voor de opkweek van de planten werd niet-biologisch zaad gebruikt. Dat is alleen toegestaan als er of onvoldoende biologisch zaad voorhanden is of als Skal daarvoor een ontheffing verleend. Skal heeft die ontheffing niet verleend, volgens de instantie was er voldoende biologisch zaad beschikbaar.

Ook zou een deel van de stoffen die op de plantjes werden aangetroffen het gevolg zijn van een kruisbesmetting bij de opkweker. Die kruisbesmetting was mogelijk doordat de opkweker de biologische en conventionele plantjes niet fysiek van elkaar gescheiden heeft. De hoogte van de schadevergoeding moet in een andere procedure worden vastgesteld. Ondertussen is de Duitse akkerbouwer op de fles gegaan.

Bron: Rechtennieuws
Publicatiedatum: