Biomimicry

Verpakkingen geïnspireerd op de natuur

Steeds vaker dient de natuur als inspiratiebron voor innovaties. Dit 'leren van de natuur' staat bekend als biomimicry. Het gaat dan vooral om de techniek van de biologie en wat we hiervan kunnen leren of kopiëren. De best practices van Moeder Natuur, vertaald naar innovatieve processen en producten, zoals een duurzame verpakking bijvoorbeeld. Wat kunnen we leren van de schil van een appel?Biomimicry gaat niet alleen over wat goed werkt, maar vooral ook over overleven, met oog op duurzaamheid. In de natuur draait alles om overleven. De natuur reguleert zichzelf al eeuwen op een efficiënte manier. De natuur past zich bijzonder goed aan en zorgt voor een afgestemd geheel. De natuur gaat bovendien zuinig om met energie en materialen. De allerbeste voorbeelden van recycling zie je in de natuur. Innovaties op basis van biomimicry kunnen een lagere milieu-impact opleveren.
 

Praktijkvoorbeelden

Biomimicry klinkt misschien als een ver-van-mijn-bedshow, maar dat valt eigenlijk best mee. Er bestaan diverse (alledaagse) producten en technologieën geïnspireerd op de natuur. Oersterke gekko tape, een koelsysteem naar het voorbeeld van een termietenheuvel en zwempakken geïnspireerd op de adaptieve huidtextuur van een haai.

Verpakkingen

Wat kunnen we leren van de natuur, gelet op verpakkingen en het proces daarvan. In feite is elk organisme verpakt. De huid van de mens, de schil van een appel, de schelp van een mossel en de schubben van een vis. Wat vertellen deze organismen ons, bijvoorbeeld als het gaat om aanpassingsvermogen, sterkte, antibacteriële eigenschappen, CO2-verbruik en bescherming? De goede ideeën liggen letterlijk op straat.

Een concreet voorbeeld van biomimicry-verpakkingen is de fles van Ecover, gemaakt van 'oceaanplastic'. Het ontwerp is gebaseerd op de biomimicry-gedachte. In het ontwerp zijn zogenaamde diatomeeën (kiezelwiertjes) nagebootst. Deze eencellige organismen leven in de zee, en maken lichte, maar uiterst sterke skeletstructeren. Op deze manier creëerde Ecover een sterke fles met een gewichtsbesparing van 20 procent.

Design

Bij biomimicry gaat het vooral om de techniek van de biologie, maar we kunnen ons ook laten inspireren door vormen en materialen. Op het gebied van design zien we letterlijk vormen terugkomen uit de natuur. Paardekooper ontwikkelde in dit kader bijvoorbeeld een haringbakje en mosselbak. Een ander voorbeeld van een verpakkingslijn geïnspireerd op de natuur is Biodore, waarbij men zich heeft laten inspireren door natuurlijke materialen.

Bron: Paardekooper

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven