Oersimpel maar doeltreffend
Salatin (1957) bewijst op zijn Polyface Farm (Virginia, VS) dat een radicaal ander, duurzaam landbouwsysteem werkt. Hij maakt optimaal gebruik van ecologische relaties, zet maximaal in op (bio)diversiteit en maakt minimaal gebruik van fossiele brandstoffen. Op zijn bedrijf met rundvee, legkippen, vleeskippen, varkens, kalkoenen, konijnen, groente en agroforestry verbindt hij alles met alles. Hij doet dit bovendien met oersimpele technologie wat hem in tal van opzichten een hoogwaardige productie oplevert.Gedachtegoed speelt in op actuele thema's
Salatins aanpak krijgt inmiddels wereldwijd steeds meer aanzien en waardering. Logisch, want het gedachtengoed van Salatin, natuurinclusieve landbouw, biedt antwoorden op veel actuele en urgente kwesties: bodemvruchtbaarheid, productiviteit, biodiversiteit, klimaatmitigatie en -adaptie, de gezondheid van consumenten en de bestaanszekerheid van boeren. Het is dus ook niet vreemd dat gezien de steeds luidere roep om ruimte voor een natuurinclusieve landbouw, Salatin, na zijn bezoek in 2014, voor de tweede keer zijn kennis komt delen.Groener Gras - Van Hall-Larenstein Leeuwarden
Maandag 21 november: 13:00 - 16:00 uur
Na korte introducties van docent Melkveehouderij Gelein Biewenga en studente en boerin Welmoed Deinum, vertelt Salatin over zijn hoog-integrale aanpak. Verder schetst hij het perspectief van zijn principes voor de Nederlandse melkveehouderij als ecologische en economische waarden gelijk optrekken. Dick Veerman, hoofdredacteur Foodlog, leidt vervolgens het gesprek over de ruimte die boeren nu hebben voor zo'n aanpak, en over de wenselijkheid en opties om die te vergroten. De middag is per livestream te volgen. Toegang is gratis na aanmelding via deze link.
Werkconferentie Natuurinclusieve Landbouw - HAS Hogeschool Den Bosch
Dinsdag 22 november: 9.30 - 16.30 uur
Het mondiale voedselsysteem is hard toe aan een nieuw hoofdstuk. In Nederland vinden steeds meer partijen elkaar onder de noemer 'natuurinclusieve landbouw'. De partners lanceren 1 januari 2018 Nederland als Levend Lab voor Natuurinclusieve Landbouw.
De werkconferentie met Joel Salatin vormt de opmaat naar dit Levend Lab. 's Ochtends neemt hij de aanwezigen mee in zijn visie op een bredere beweging naar een volwassen natuurinclusief landbouw- en voedselsysteem. Verschillende Nederlandse natuurinclusieve initiatieven worden kort uitgelicht. Na de lunch zijn er workshops met inhoudelijke en strategische sessies; parallel daaraan buigt Salatin zich in een serie speed dates over de vragen vanuit een selectie van initiatieven. In de plenaire afsluiting komt de gezamenlijke agenda in beeld, met de blik op 1 januari 2018. Toegang bedraagt 35 euro inclusief lunch, koffie en thee. Aanmelden kan hier.
Studenten van de HAS Hogeschool hebben gratis toegang, overige studenten betalen 10 euro.