Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel bedrijven gooien onverkoopbare groenten en fruit weg

"Eosta: "Steun sociale initiatieven, wees het storten voor!"

Jakob Meinardi van Stichting Met Zuid werkt 60 uur per week om sociale projecten in de omgeving van Rotterdam te voorzien van voeding. Daarbij komt hij altijd verse groenten en fruit tekort. Eosta is een van de bedrijven die af en toe producten doneert, om weggooien te voorkomen. Michaël Wilde van Eosta ging een dagje met Jakob mee om te zien waar de producten heengaan en was erg onder de indruk. "In onze huidige maatschappij zijn er veel mensen die tussen wal en schip vallen. Die worden hier echt vooruit geholpen. Daarom roep ik alle collega's in de sector op om Stichting Met Zuid en soortgelijke initiatieven te ondersteunen."



Op zomaar een maandagochtend rijdt Jakob Meinardi met zijn kleine vrachtwagen bij Eosta voor. Michaël Wilde, Manager Duurzaamheid en Communicatie, verwelkomt hem en haalt uit de loods drie kleurrijk gestapelde pallets met groenten en fruit. Het zijn biologische producten die niet meer mooi genoeg zijn om nog verkocht te kunnen worden, maar qua smaak en gezondheidswaarde is er niks mis mee. "Mooi, daar zullen ze blij mee zijn", zegt Jakob tevreden als hij de producten ziet. Tezamen rijden ze naar vier adressen waar ze dit goed kunnen gebruiken. Verse groenten en fruit zijn bij Jakob altijd welkom, want alle voedselbanken in Nederland kampen met een tekort.



Toch gooien AGF-bedrijven ook veel producten weg. Hoe kan dat, als er zoveel behoefte aan is? Michaël Wilde legt uit waarom: "Veel bedrijven hebben schroom om ermee naar buiten te treden. Ze vinden het vervelend naar hun leveranciers toe of ze zijn bang dat de prijs onder druk komt te staan als je producten weggeeft aan sociale initiatieven. Maar als je ziet wat voor geweldige dingen zo'n Stichting Met Zuid kan doen, zou je er als bedrijf juist trots op moeten zijn dat je daaraan bijdraagt!"


 
Als de pallets zijn ingeladen bij het andere voeding waar de vrachtwagen al vol mee staat, gaat de rit eerst naar de Swingmarket in IJsselmonde, een speciale supermarkt voor minderbedeelde mensen. Vervolgens gaat de rit naar De Boerderij, een zorgboerderij waar alle producten worden uitgeladen en verdeeld. Het derde adres is restaurant Hotspot Hutspot in Crooswijk, een plek waar vrijwilligers en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een plekje vinden. En de laatste stop is bij Voedselbank Capelle, waar 160 gezinnen worden geholpen.



Ondertussen vertelt Jakob over het effect van alle sociale projecten. "Wij pakken het welzijnswerk op daar waar anderen het laten liggen. Het heeft echt nut, je ziet mensen veranderen. Voor veel vrijwilligers is het een weg uit de ellende of een opstapje naar een baan. Ze raken minder snel in de problemen". Dat is waar Jakob het voor doet. Financieel gezien draait de Stichting kostenneutraal.



Na afloop van de dag is Michaël Wilde diep onder de indruk. "In onze huidige maatschappij zijn er veel mensen die tussen wal en schip vallen. Deze initiatieven voorkomen dat mensen in een isolement raken of in de problemen raken. Dat is goud waard. Als wij hier als sector aan kunnen bijdragen en tegelijkertijd iets kunnen doen tegen voedselverspilling, moeten we die kans grijpen. Daarom roep ik alle collega's in de sector op om Stichting Met Zuid en soortgelijke initiatieven te ondersteunen."

Voor een uitgebreid verslag met foto's, klik hier.

Bron: Eosta
Publicatiedatum: