Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
19 november, Slow Food Utrecht aan Tafel:

Bio-menu tegen voedselverspilling van mannenvlees

Naar schatting verspillen we maar liefst een derde deel van onze voeding. Het weggooien van voeding voordat het in de schappen komt en het verlies na aankoop zijn inmiddels redelijk bekend. Maar ook verspilling van 'mannenvlees' heeft er een handje van. Daarom staat mannenvlees centraal tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel op 19 november aan de Oude Gracht in Utrecht.



40 miljoen haantjes, 75.000 geitenbokjes en 1,4 miljoen stiertjes
Veel consumenten realiseren zich niet dat een koe alleen melk kan geven na het krijgen van een kalf en dat uit bevruchte eieren van legkippen ook haantjes worden geboren. Stiertjes en haantjes zijn dus eigenlijk een bijproduct. Van de kuikens worden de haantjes eruit gepikt en dikwijls vernietigd. Ook bij het fokken van melkkoeien worden stierkalfjes doorgaans snel afgemest en geslacht, tenzij ze bijzondere fokeigenschappen bezitten. Op deze manier gooien we jaarlijks zo'n 40 miljoen haantjes, 75.000 geitenbokjes en 1,4 miljoen stiertjes weg.

Driegangenmenu met of zonder mannenvlees
Tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel vertellen Chris en Marjanne Borren van biologische pluimveehouderij 'de Lankerenhof' uit Voorthuizen over hun ervaringen om 'Bleieren' en 'Haantje de Coq' op de markt te brengen. Jacob en Linda Beeker van 'Jerseyvleesbestellen.nl' uit Soesterberg vertellen daarna hun verhaal over het opfokken van hun Jerseystieren. Een bijzonder runderras dat eigenlijk niemand wil hebben vanwege de te lage vleesopbrengst en hun langzame groei. Jerseyrunderen zijn vooral bekend omdat van de koemelk Remekerkaas wordt gemaakt. Marthe van der Hilst en Elizabet van der Kooij van 'OverVers' (oververs.nl) gaan voor 'goed eten met een goed verhaal'. Zij koken op 19 november een driegangenmenu met restvoedsel van de Estafette, de Natuurwinkel in Houten en de Boerenmarkt op vrijdag. Ook gaan zij de culinaire uitdaging aan met de hanen en de Jerseystieren. Zij koken ook een vegetarische variant van het driegangenmenu.

Programma
17.30 uur: Welkom met een hapje en drankje en toelichting van Marthe van der Hilst en Elizabet van der Kooij;
18.00 uur: 'Over Bleieren en Haantje de Coq’ toelichting door Chris en Marjanne Borren van de Lankerenhof;
18.30 uur: Aan Tafel met voorgerecht bereid van onder andere haantjes;
19.00 uur: 'Het verhaal van de Jerseystieren’ toelichting door Jacob en Linda Beeker van Jerseyvleesbestellen.nl
19.30 uur: Hoofdgerecht met onder andere Jerseystier in de hoofdrol
20.15 uur: Dessert
21.00 uur: Afsluiting met koffie en thee.

Voor meer informatie: www.slowfood.nl
Publicatiedatum: