Slimme app meet schadelijke stoffen in voeding

Voeding controleren op aanwezigheid van schadelijke stoffen met behulp van je smartphone. Dat is het doel van het Europese consortium FoodSmartphone. Onlangs heeft het Europese wetenschapsministerie een kleine 3 miljoen euro toegekend aan het RIKILT Wageningen Universiteit & Research om, samen met vijf andere landen, onderzoek te doen naar een kentering in de manier waarop voeding wordt gecontroleerd.Inspectie ter plekke

Op dit moment worden nog overal in de voedselketen monsters verzameld, geadministreerd en verzonden naar laboratoria voor onderzoek op resten van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, natuurlijke toxines en allergenen. Afhankelijk van de aantallen en de moeilijkheidsgraad kan het daarna enige dagen duren voordat een uitslag beschikbaar is, terwijl er in de meeste gevallen niets aan de hand is. De verwachting is dat een deel van deze metingen goed verplaatst kan worden en reeds ter plekke kan worden uitgevoerd door voedselinspecteurs uitgerust met een smartphone. Hierdoor wordt er tijd en geld bespaard en kunnen de laboratoria zich vooral richten op de verdachte gevallen en het verkrijgen van bewijslast met behulp van geavanceerde apparatuur.

Consument meet zelf in de toekomst

Eerder ontwikkelde RIKILT samen met Amerikaanse en Duitse partners een smartphonehulpstuk plus app voor het meten van een verboden hormoon in een druppel melk. Behalve voor het effici├źnter monitoren van de voedselkwaliteit door professionals is het heel goed voorstelbaar dat op termijn ook consumenten zelf die metingen gaan doen met hun smartphone. Daarbij worden ze geholpen door slimme Apps en draadloze support om de kwaliteit van de meting te waarborgen. Een ander voorbeeld hiervan is de voedselscanner van RIKILT waarmee je in de toekomst zelf de herkomst, houdbaarheid en samenstelling van voeding kunt meten.

Bron: WUR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven