Inspectie ter plekke
Op dit moment worden nog overal in de voedselketen monsters verzameld, geadministreerd en verzonden naar laboratoria voor onderzoek op resten van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, natuurlijke toxines en allergenen. Afhankelijk van de aantallen en de moeilijkheidsgraad kan het daarna enige dagen duren voordat een uitslag beschikbaar is, terwijl er in de meeste gevallen niets aan de hand is. De verwachting is dat een deel van deze metingen goed verplaatst kan worden en reeds ter plekke kan worden uitgevoerd door voedselinspecteurs uitgerust met een smartphone. Hierdoor wordt er tijd en geld bespaard en kunnen de laboratoria zich vooral richten op de verdachte gevallen en het verkrijgen van bewijslast met behulp van geavanceerde apparatuur.Consument meet zelf in de toekomst
Eerder ontwikkelde RIKILT samen met Amerikaanse en Duitse partners een smartphonehulpstuk plus app voor het meten van een verboden hormoon in een druppel melk. Behalve voor het efficiƫnter monitoren van de voedselkwaliteit door professionals is het heel goed voorstelbaar dat op termijn ook consumenten zelf die metingen gaan doen met hun smartphone. Daarbij worden ze geholpen door slimme Apps en draadloze support om de kwaliteit van de meting te waarborgen. Een ander voorbeeld hiervan is de voedselscanner van RIKILT waarmee je in de toekomst zelf de herkomst, houdbaarheid en samenstelling van voeding kunt meten.Bron: WUR