Niemand heeft het recht om natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling zomaar te patenteren. Met andere woorden: geen monopolies op onze groente en fruit! Door onduidelijke regelgeving bestaat die mogelijkheid echter wel. Eind vorig jaar sprak het gehele Europees Parlement zich in een resolutie hier tegen uit. De Europese Commissie zegt nu dat het nooit de intentie is geweest de mogelijkheid te geven natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren.
Vandaag publiceerde de Europese Commissie haar langverwachte clarrifying notice, waar het Europees Parlement om had gevraagd. Initiatiefnemers van de resolutie in het Parlement - Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) - kwamen in actie nadat het hoogste orgaan binnen het Europese Octrooibureau patenten had verleent op natuurlijke eigenschappen van een broccoli en tomaat. Volgens de Commissie is het nooit de intentie geweest om het mogelijk te maken patenten te verlenen op natuurlijke planteigenschappen en producten voortgekomen uit klassieke veredeling. Iets dat het Europees Octrooibureau op basis van wetgeving uit 1998 toch had gedaan.
Huitema: “De Commissie heeft geluisterd naar onze oproep en is ook tot de conclusie gekomen dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen, zoals klassieke verdeling, niet gepatenteerd zouden mogen worden. Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten blokkeren innovatie en zijn een gevaar voor de voedselvoorziening en gewasdiversiteit.” De eerste slag is gewonnen, het Europees Octrooibureau is aan zet om op basis van deze nieuwe informatie hun richtsnoeren aan te passen. Jan Huitema roept de verantwoordelijke ministers in de lidstaten op zich achter zijn initiatief te scharen en zich zwart op wit uit te spreken tegen de mogelijkheid natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren.
Abonneren
Vacatures
Boerenverstand wint slag om patent planten
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten